Slivkové knedle zo zemiakového cesta

Recept Slivkové knedle zo zemiakového cesta
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Starý klasický recept na slivkové gule zo zemiakového cesta ... je to recept, ktorý robievam celé roky len "od oka", takže množstvo surovín je orientačné ... Zvyknem ovocie zameniť podľa toho, čo práve doma máme. Napríklad marhule, ale robila som tiež aj z čučoriedok a malín. Jedny boli lepšie ako tie druhé. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

asi 1 kgzemiak uvarený v šupke
1 ksvajce
podľa potrebypolohrubá múka (cca 400 g)
štipkasoľ
čerstvé slivky

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zemiaky si uvaríme deň vopred, aby vychladli.
  2. Druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame na jemno. Do misy k zemiakom pridáme vajcia, štipku soli a polohrubú múku podľa potreby (záleží na druhu zemiakov).
  3. Cesto by malo byť mäkké, takže múky dajte len toľko, aby sa cesto prestalo lepiť. Ak dáte príliš veľa múky, uvarené knedle budú tvrdé. Moja babička dávala do cesta hrubú múku, ja som prešla na polohrubú. Cesto s polohrubou múkou sa mne osobne zdá jemnejšie. Ak chcete, vyskúšajte aj s hrubou múkou.
  4. Zamiesené cesto si preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme napoly a rukami vytvárame dva dlhé valčeky. Nožom nakrájame na približne rovnaké kúsky a do každého zabalíme celú slivku (ja som dala celé slivky aj s kôstkami - vy si môžete, samozrejme, aj vykôstkovať).
  5. Slivky by mali byť obalené len tenkou vrstvou cesta, chce to trochu cviku. Keď sa vám cesto lepí, pomúšte si ruky aj pracovnú dosku. Môžete použiť aj druhý spôsob balenia, ktorý používala moja babička - cesto rozváľala na pomúčenej doske a radielkom urobila približne rovnaké štvorce a do každého štvorca zabalila slivku. Ešte malé upozornenie - guľky treba robiť pomerne svižne, zemiakové cesto rýchlo redne a čím viac múky budete sypať, tým budú uvarené knedle tvrdšie.
  6. Pripravené knedle hádžeme (po 10 - 15 ks podľa veľkosti hrnca) do vriacej vody a keď vyplávajú na vrch, povaríme ich približne 5 - 6 minút, podľa veľkosti i viac. Na začiatku varenia ich jemne vareškou podoberieme, aby sa neprilepili na dno hrnca.
  7. Uvarené knedle vyberieme, prelejeme studenou vodou, pomastíme rozpusteným maslom a na tanieri si každý posype podľa chuti makom, orechmi, tvarohom a pocukrujeme.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť