Sviečková s knedľou

Pridal: NajLucka, 24.9.2020
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso, Obed, Hlavné jedlo, Omáčky, Čásť dňa, Sviečková omáčka
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Už sme dlho nemali luxusný obed na nedeľu, tak som včera kúzlila v kuchyni. Poriadny plátok mäsa špikovaného slaninou, k tomu poctivá domácej omáčka ako ju máme radi a ešte k tomu aj domáca knedľa. Ja servírujem aj s plátkom citróna na zjemnenie chute a, samozrejme, s kopčekom brusníc, ktoré nesmú chýbať.
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 24.9.2020
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso, Obed, Hlavné jedlo, Omáčky, Čásť dňa, Sviečková omáčka
SUROVINY
1 kghovädzie mäso zadné
150 gslanina
podľa chutisoľ
podľa potrebyolej
300 gcibuľa
300 gmrkva
150 gzeler
150 gkoreňový petržlen
10 guličiekcelé čierne korenie
5 guličieknové korenie
4 listybobkový list
80 gkrupicový cukor
1 kscitrón
1 lvoda, vývar alebo víno na zaliatie
80 gplnotučná horčica
podľa chutisoľ
podľa chuticukor
podľa chutiocot
50 gmaslo
200 mlsmotana na šľahanie
Na podávanie:
100 gbrusnice
1 kscitrón
- Očistený kus mäsa prešpikujeme: z polovičnej dávky slaniny nakrájame klinky a namočíme ich do soli, mäso na niekoľkých miestach tenkým nožom prerežeme po vlákne a slaninu vtlačíme dovnútra.
- Zviažeme motúzom do úhľadného valčeka a na oleji ho opečieme zo všetkých strán, vyberieme a ponecháme bokom.
- Zvyšok slaniny nakrájame na kocky, pridáme na rozpálený olej po mäse a vypečieme. Prihodíme na kocky nakrájanú zeleninu a orestujeme do zlatohneda, pridáme divoké korenie, zasypeme cukrom, necháme skaramelizovať, vhodíme okrájaný a na plátky nakrájaný citrón (bez jadierok), zalejeme vodou (alebo hovädzím vývarom, alebo bielym vínom), pridáme horčicu, osolíme, priklopíme a vložíme do rúry. Pečieme, až je mäso mäkké, asi 1-1,5 hodiny.
- Potom mäso vyberieme z omáčky a prepasírujeme cez husté sitko alebo vyberieme korenie a zmes rozmixujeme. Podľa gusta dochutíme soľou, cukrom, octom, pridáme maslo a smotanu.
- Z mäsa odstránime povrázok a naporcujeme ho.
- Na tanier servírujeme plátok mäsa s knedľou, podlejeme omáčkou, ozdobíme brusnicami a plátkom citróna.
Zdroj: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Svíčková s knedlíkem.
KOMENTÁRE K RECEPTU