Škvarkové pagáče
Milujem vôňu a chuť škvariek. Najradšej ich robím z domácich, ale keď na mňa príde chuť aj keď nemám zásoby v mrazničke, priznám sa, že ich upečiem aj z kupovaných. Rozdiel tam je veľký, ale tak čo narobím, keď ich jednoducho milujem. K večernému posedeniu pri telke to je vynikajúce pohostenie. Ja si ich beriem aj do práce na desiatu, vytiahnem z vrecka a rozvonia tam celá miestnoť a každému tečú sliny :) Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
400 ghladká múka
270 gškvarky (najlepšie domáce)
42 gdroždie
2 lyžicemasť
2 ksžĺtok
2 lyžičkysoľ
1 lyžičkacukor
180 mlmlieko
- Pripravíme si kvások: Do misky dáme 2 lyžice vlažného mlieka, rozdrobené droždie, cukor a lyžicu hladkej múky. Vymiešame kašičku a necháme vzísť kvások. 3/4 škvarkov rozmixujeme alebo pomelieme.
- Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, v mlieku rozšľahané žĺtky, mleté škvarky, vlažnú masť a soľ.
- Poriadne prepracujeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Počas kysnutia 2x premiešame a pridáme zvyšok celých alebo pokrájaných švarkov.
- Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú podložku a vyvaľkáme na plát s výškou 2 cm. Pohárikom vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
- Radielkom urobíme do koliesok pár zárezov, potrieme ich bielkom a môžeme posypať hrubou soľou, rascou, makom, sezamom ...
- Necháme ešte 20 minút kysnúť a potom pečieme v rúre na 180 stupňov doružova cca 15 - 20 minút.
Môj blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Škvarkové pagáče.
KOMENTÁRE K RECEPTU