Šomlói halušky s vanilkovým krémom

Pridal: NajLucka, 22.1.2021
Kategorie: Koláče, keksíky, sušienky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tradičný maďarský recept, ktorý je veľmi populárny hlavne na severe krajiny. Nevyžaduje veľkú zručnosť, chuť je výborná. Mňam!
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 22.1.2021
Kategorie: Koláče, keksíky, sušienky
SUROVINY
Svetlá piškóta:
4 ksvajce
4 lyžicekryštálový cukor
4 lyžicepolohrubá múka
1/2 bal.prášok do pečiva
Tmavá piškóta:
4 ksvajce
4 lyžicekryštálový cukor
3 lyžicepolohrubá múka
1 lyžicakakao
1/2 bal.prášok do pečiva
Krém:
2 bal.vanilkový puding
700 mlmlieko
8 lyžíckryštálový cukor
250 mlsmotana na šľahanie
Punč:
250 mlvoda
200 gkryštálový cukor
2 kspomaranč
100 mlrum
Čokoládová poleva:
150 mlvoda
100 gkryštálový cukor
200 ghorká čokoláda
100 mlrum
Ďalej budeme potrebovať:
100 gvlašské orechy
500 mlsmotana na šľahanie
podľa chutičokoládová ryža
- Svetlá piškoóa:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravené cesto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), ktorý sme vystlali papierom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. - Tmavá piškóta:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pripravené cesto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), ktorý sme vystlali papierom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. - Krém:
700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme pudingové prášky, cukor a uvaríme hustý krém. Hustý krém zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. 250 ml smotany vyšľaháme do tuhej peny a pridáme ju k pudingu. Spojíme. - Punč:
250 ml vody dáme ohriať na oheň. Pridáme cukor a rozvaríme ho. Keď máme cukor rozpustený, pridáme šťavu z pomarančov a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča. Pridáme rum a chvíľu povaríme. - Čokoládová poleva:
150 ml vody dáme zohriať, pridáme cukor a chvíľu povaríme. Pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a rum. Spojíme a necháme mierne vychladnúť. - Pripravíme si väčšiu zapekaciu misku. Na dno naukladáme natrhané tmavé cesto, nalejeme polovicu punču, nanesieme tretinu krému, posypeme nasekanými vlašskými orechami a zalejeme čokoládovou polevou. Natrháme svetlé cesto, ktoré zalejeme druhou polovicou punču, nanesieme druhú tretinu krému, posypeme nasekanými orechami a zalejeme druhou polovicou čokoládovej polevy. Navrstvíme zostávajúce krém, vyšľahanú šľahačku a vrch posypeme čokoládovou ryžou. Necháme stuhnúť a podávame. Dobrú chuť!
Zdroj: Coolinarika
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šomlói halušky s vanilkovým krémem.
KOMENTÁRE K RECEPTU