NajRecept.sk Národná kuchyňa Maďarská kuchyna Šomlói halušky s vanilkovým krémom
Šomlói halušky s vanilkovým krémom
Recept Šomlói halušky s vanilkovým krémom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   22.1.2021

Šomlói halušky s vanilkovým krémom

Tradičný maďarský recept, ktorý je veľmi populárny hlavne na severe krajiny. Nevyžaduje veľkú zručnosť, chuť je výborná. Mňam!

Suroviny

Svetlá piškóta:

4 ks
vajce
4 lyžice
kryštálový cukor
4 lyžice
polohrubá múka
1/2 bal.
prášok do pečiva

Tmavá piškóta:

4 ks
vajce
4 lyžice
kryštálový cukor
3 lyžice
polohrubá múka
1 lyžica
kakao
1/2 bal.
prášok do pečiva

Krém:

2 bal.
vanilkový puding
700 ml
mlieko
8 lyžíc
kryštálový cukor
250 ml
smotana na šľahanie

Punč:

250 ml
voda
200 g
kryštálový cukor
2 ks
pomaranč
100 ml
rum

Čokoládová poleva:

150 ml
voda
100 g
kryštálový cukor
200 g
horká čokoláda
100 ml
rum

Ďalej budeme potrebovať:

100 g
vlašské orechy
500 ml
smotana na šľahanie
podľa chuti
čokoládová ryža
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Svetlá piškoóa:
    Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravené cesto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), ktorý sme vystlali papierom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
  2. Tmavá piškóta:
    Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pripravené cesto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), ktorý sme vystlali papierom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
  3. Krém:
    700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme pudingové prášky, cukor a uvaríme hustý krém. Hustý krém zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. 250 ml smotany vyšľaháme do tuhej peny a pridáme ju k pudingu. Spojíme.
  4. Punč:
    250 ml vody dáme ohriať na oheň. Pridáme cukor a rozvaríme ho. Keď máme cukor rozpustený, pridáme šťavu z pomarančov a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča. Pridáme rum a chvíľu povaríme.
  5. Čokoládová poleva:
    150 ml vody dáme zohriať, pridáme cukor a chvíľu povaríme. Pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a rum. Spojíme a necháme mierne vychladnúť.
  6. Pripravíme si väčšiu zapekaciu misku. Na dno naukladáme natrhané tmavé cesto, nalejeme polovicu punču, nanesieme tretinu krému, posypeme nasekanými vlašskými orechami a zalejeme čokoládovou polevou. Natrháme svetlé cesto, ktoré zalejeme druhou polovicou punču, nanesieme druhú tretinu krému, posypeme nasekanými orechami a zalejeme druhou polovicou čokoládovej polevy. Navrstvíme zostávajúce krém, vyšľahanú šľahačku a vrch posypeme čokoládovou ryžou. Necháme stuhnúť a podávame. Dobrú chuť!

Zdroj: Coolinarika

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár