Šomlói halušky s vanilkovým krémom

Recept Šomlói halušky s vanilkovým krémom

Pridal: NajLucka, 22.1.2021

Kategorie: Koláče, keksíky, sušienky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tradičný maďarský recept, ktorý je veľmi populárny hlavne na severe krajiny. Nevyžaduje veľkú zručnosť, chuť je výborná. Mňam!

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 22.1.2021

Kategorie: Koláče, keksíky, sušienky

SUROVINY

Svetlá piškóta:

4 ksvajce
4 lyžicekryštálový cukor
4 lyžicepolohrubá múka
1/2 bal.prášok do pečiva

Tmavá piškóta:

4 ksvajce
4 lyžicekryštálový cukor
3 lyžicepolohrubá múka
1 lyžicakakao
1/2 bal.prášok do pečiva

Krém:

2 bal.vanilkový puding
700 mlmlieko
8 lyžíckryštálový cukor
250 mlsmotana na šľahanie

Punč:

250 mlvoda
200 gkryštálový cukor
2 kspomaranč
100 mlrum

Čokoládová poleva:

150 mlvoda
100 gkryštálový cukor
200 ghorká čokoláda
100 mlrum

Ďalej budeme potrebovať:

100 gvlašské orechy
500 mlsmotana na šľahanie
podľa chutičokoládová ryža

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Svetlá piškoóa:
    Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravené cesto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), ktorý sme vystlali papierom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
  2. Tmavá piškóta:
    Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pripravené cesto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), ktorý sme vystlali papierom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov.
  3. Krém:
    700 ml mlieka dáme ohriať na oheň, pridáme pudingové prášky, cukor a uvaríme hustý krém. Hustý krém zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. 250 ml smotany vyšľaháme do tuhej peny a pridáme ju k pudingu. Spojíme.
  4. Punč:
    250 ml vody dáme ohriať na oheň. Pridáme cukor a rozvaríme ho. Keď máme cukor rozpustený, pridáme šťavu z pomarančov a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča. Pridáme rum a chvíľu povaríme.
  5. Čokoládová poleva:
    150 ml vody dáme zohriať, pridáme cukor a chvíľu povaríme. Pridáme na kúsky nalámanú čokoládu a rum. Spojíme a necháme mierne vychladnúť.
  6. Pripravíme si väčšiu zapekaciu misku. Na dno naukladáme natrhané tmavé cesto, nalejeme polovicu punču, nanesieme tretinu krému, posypeme nasekanými vlašskými orechami a zalejeme čokoládovou polevou. Natrháme svetlé cesto, ktoré zalejeme druhou polovicou punču, nanesieme druhú tretinu krému, posypeme nasekanými orechami a zalejeme druhou polovicou čokoládovej polevy. Navrstvíme zostávajúce krém, vyšľahanú šľahačku a vrch posypeme čokoládovou ryžou. Necháme stuhnúť a podávame. Dobrú chuť!

Zdroj: Coolinarika

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť