NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny Jednohubky Pre istotu upečte na Veľkú noc dvojitú dávku. Vynikajúce jednohubky s medvedím cesnakom a syrom.
Pre istotu upečte na Veľkú noc dvojitú dávku. Vynikajúce jednohubky s medvedím cesnakom a syrom.
Recept Pre istotu upečte na Veľkú noc dvojitú dávku. Vynikajúce jednohubky s medvedím cesnakom a syrom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   15.3.2023

Pre istotu upečte na Veľkú noc dvojitú dávku. Vynikajúce jednohubky s medvedím cesnakom a syrom.

Či už chcete pohostiť svoju návštevu alebo pripraviť niečo skvelé na stôl svojej rodine počas víkendového obeda, budú trojuholníčky s medvedím cesnakom a údeným syrom vždy to pravé. Navyše sa blíži Veľká noc, tento recept si môžete uschovať a pripraviť trojuholníčky na veľkonočné hodovanie. Sezóna medvedieho cesnaku totiž práve začína.

10 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
21 g
čerstvé droždie
300 ml
vlažné mlieko
500 g
hladká múka
1 lyžička
cukor kryštál
100 ml
olej
1 ks
vajce
soľ

Na náplň:

250 g
maslo izbovej teploty
1 hrsť
čerstvý medvedí cesnak
80 g
údený strúhaný syr (môže byť aj syr neúdený, podľa chuti)

Na potretie:

1 ks
rozšľahané vajce

Na posypanie:

sezamové semienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do trošky vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Následne necháme vzísť kvások. Do väčšej misy si preosejeme múku, pridáme trošku soli, olej a vzniknutý kvások. Zo zmesi vypracujeme riadne cesto. Po trošku prilievame zvyšok vlažného mlieka a potom si vypracujeme vláčne cesto.
  2. Z cesta vytvarujeme bochník, jemne ho poprášime múkou a prikryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť asi 45-60 minút.
  3. Medzitým si začneme pripravovať náplň. Maslo, ktoré musí byť izbovej teploty, si ľahko rozmiešame a pridáme nasekaný medvedí cesnak. Všetko ešte dôkladne premiešame.
  4. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske, hrúbka cesta by mala byť asi pol centimetra. Na plát vyvaľkaného cesta natrieme opatrne vymiešané maslo s medvedím cesnakom a následne posypeme strúhaným syrom. Cesto so zmesou zrolujeme. Pripravený závin nakrájame na trojuholníčky, poprípade na kolieska.
  5. Vložíme na plech vyložený papierom na pečenie, každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom a jemne posypeme sezamovými semienkami. Pečieme v rúre na 200 stupňov 15–20 minút dozlatista. Dobrú chuť!

Medvedí cesnak rastie na mnohých miestach Slovenskej republiky, a obvykle ho v prírode nemožno prehliadnuť. Nájsť ho môžete prevažne na tienistých a vlhších miestach, hojne sa vyskytuje v lužných lesoch. Medvedí cesnak sa vyskytuje na úpätiach svahov aj blízko potokov a vytvára veľmi husté porasty, ktoré lákajú svojou typickou vôňou cesnaku.

Pozor však na to, že medvedí cesnak sa nesmie trhať v chránených oblastiach. K dostaniu je ale počas jarného obdobia aj na farmárskych trhoch, kde je možné obvykle zakúpiť aj výrobky z neho.

Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C, pôsobí ako antioxidant a má taktiež protizápalové a antibakteriálne účinky. Je najlepšie konzumovať ho v surovom stave, pridáva sa napríklad do nátierok. Rásť začína začiatkom jari a zbierať ho možno do doby, než začne kvitnúť. Keďže je jeho úroda vždy hojná, z medvedieho cesnaku môžete pripraviť mnoho zaujímavých jedál, dokonca môže nahradiť aj klasický cesnak využívaný v kuchyni. Svojou zelenou farbou jedlo aj oživí, vyskúšajte si z neho pripraviť netradičné pochúťky z kysnutého cesta a so syrom. Tieto trojuholníčky si jednoducho zamilujete.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár