NajRecept.sk Pečivo Rohlíky Najlepšie rýchle rožky bez tuku - babičkin starodávny recept
Najlepšie rýchle rožky bez tuku - babičkin starodávny recept
Najlepšie rýchle rožky bez tuku - babičkin starodávny recept
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Jaja79    ·   9.2.2023

Najlepšie rýchle rožky bez tuku - babičkin starodávny recept

Niet nad domáce pečivo. Tá vôňa, ktorá sa šíri kuchyňou pri pečení a tie radostné tváre, ktoré výsledok ochutnávajú. Domáce rožky boli pre mňa vždy tou najlepšou a najchutnejšou voľbou pri pečení domáceho pečiva. Doma ich milujeme, chutia takmer rovnako ako z obchodu. Autor: Jaja

55 min
Čas prípravy
18 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
2 lyžičky
soľ
20 g
čerstvé droždie
1 lyžica (kopcom)
kyslá smotana
200 ml
mlieko
100 ml
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Hladkú múku preosejeme na pracovnú dosku, do stredu urobíme jamku, pridáme soľ, kyslú smotanu, mierne teplé mlieko a vodu, rozdrobíme droždie. Necháme chvíľu postáť, aby sa aktivovali kvasnice. 
  2. Potom všetko rukami vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť dovtedy, kým zdvojnásobí svoju veľkosť. Následne rozdelíme na 10 kúskov, z ktorých vytvarujeme guličky. Tie ešte necháme 10 minút postáť zakryté bavlnenou utierkou. 
  3. Vykysnuté guličky cesta valčekom rozvaľkáme do tvaru trojuholníka a širšou stranou zrolujeme do tvaru rožka.
  4. Preložíme ich na papierom vystlaný plech na pečenie. Ukladáme ich tak, aby spoj bol vždy dole. Počas pečenia sa tak neotvoria. 
  5. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov a na dno rúry položíme starší plech. 
  6. Keď máme rúru vyhriatu, rožky potrieme vodou a vložíme do rúry. Do plechu na dne rúry nalejeme pohár studenej vody. Vytvorí sa tak para. Rúru hneď zatvoríme, aby para neunikla. Pracujeme rýchlo. 
  7. Pečieme 13 minút na 220 stupňov, potom teplotu znížime na 200 a dopečieme cca 5 minút - sledujeme. Záleží na type rúry, ako dlho budete potrebovať piecť.
  8. Po vybratí z rúry ich potrieme slanou vodou, prípadne ak nechcete soľ, potrite ich studenou vodou. 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár