Najlepší recept na domácu taliansku pizzu z rúry

Najlepší recept na domácu taliansku pizzu z rúry
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tak toto je naozaj najlepšia pizza akú som jedla. Musím povedať, že aj tie dva dni prípravy naozaj stoja za vyskúšanie. Ja som neverila, že ešte niekedy upečiem doma pizzu, ktorú si zamilujem. Cesto bolo naozaj neuveriteľné - na okrajoch krásne nafúknute a v strede úplne tenké. Pravá pizza ako z Talianska. Autor: Karambola

FOTKA OD VÁS
Čas varenia:

SUROVINY

Štartér:

300 mlvoda
300 ghladká múka
6 gsušené droždie
5 gmed

Ďalej:

700 ghladká múka
30 gsoľ
10 golivový olej

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Štartér si pripravíme nasledovne - všetko spolu dôkladne vareškou vymiešame. Dostaneme tekutejšie cesto, ktoré necháme hodinu pri izbovej teplote stáť. Po hodine cesto v nádobe zakryjeme (najlepšie nádoba s vekom, ktoré neprepúšťa vzduch) a odložíme do chladničky. V chladničke šťartér bude kysnúť 16-24 hodín. 
  2. Po vykysnutí štartéra pridáme vodu, premiešame, pridáme múku a rukami vypracujeme hladké cesto. Mne to trvalo ručne vymiesiť cca 15 minút. Cesto by sa malo pekne oddeľovať od pracovnej dosky, nemalo by sa lepiť. Pred koncom miesenia pridáme olej, rozotrieme ho po povrchu a cesto preložíme takým spôsobom, že ho uchopíme v strede oboma rukami a "buchneme" o pracovnú dosku a preložíme smerom dopredu. Najlepšie je pozrieť si videonávod, ktorým sme sa inšpirovali. Takto "búchame" cesto o pracovnú dosku dovtedy, kým nedostaneme krásne lesklú a hladkú guličku, ktorú preložíme do misky. Misku sme jemne potreli olivovým olejom. Zakryjeme vekom (takým, aby neprepúšťal vzduch) a cesto odložíme do chladničky na ďalších 16-24 hodín. 
  3. Po vykysnutí cesto z misky vyberieme - stačí misu preklopiť a cesto z misy vypadne vďaka oleju, ktorým sme potreli misu. Cesto nestláčame, aby sme z neho nevyhnali vzduch. Jemne z cesta odoberáme časti a vytvarujeme guličky cca o veľkosti 250 g a uložíme ich do nádoby kysnúť. Kysnutie záleží na teplote v miestnosti. Ak je teplo stačí hodina, ak je chladnejšie bude to trvať aj dve hodiny.
  4. Následne po vykysnutí jednotlivých guličiek začneme tvarovať pizzu. Pizzu tvarujeme rukami tak, že začíname prstami tlačiť od stredu po okraje. Okraje necháme trochu vyššie. Rukami pekne ešte ponaťahujeme, aby bolo cesto v strede tenké, potrieme paradajkovým základom, poukladáme suroviny podľa chuti a dáme piecť.
  5. Ja som piekla na kameni, ale kľudne môžete aj na plechu. Pečieme na čo najvyššom stupni vo vopred vyhriatej rúre. Ja som piekla na 250 stupňov, funkcia ventilátor cca 7 minút. 
  6. Videonávod, podľa ktorého sme postupovali nájdete TU.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
9.8.2021, NejLucka (administrátor) odpovedať00

Takhle ji peče originál ital, odborník na pizza těsto.

Toto dát Italovi, tak Vám to mrskne na hlavu

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť