NajRecept.sk Cestá Pizza cesto Najlepší recept na domácu taliansku pizzu z rúry
Najlepší recept na domácu taliansku pizzu z rúry
Najlepší recept na domácu taliansku pizzu z rúry
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   4.8.2021

Najlepší recept na domácu taliansku pizzu z rúry

Tak toto je naozaj najlepšia pizza akú som jedla. Musím povedať, že aj tie dva dni prípravy naozaj stoja za vyskúšanie. Ja som neverila, že ešte niekedy upečiem doma pizzu, ktorú si zamilujem. Cesto bolo naozaj neuveriteľné - na okrajoch krásne nafúknute a v strede úplne tenké. Pravá pizza ako z Talianska. Autor: Karambola

7 min
Čas varenia
Suroviny

Štartér:

300 ml
voda
300 g
hladká múka
6 g
sušené droždie
5 g
med

Ďalej:

400 ml
voda
700 g
hladká múka
30 g
soľ
10 g
olivový olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Štartér si pripravíme nasledovne - všetko spolu dôkladne vareškou vymiešame. Dostaneme tekutejšie cesto, ktoré necháme hodinu pri izbovej teplote stáť. Po hodine cesto v nádobe zakryjeme (najlepšie nádoba s vekom, ktoré neprepúšťa vzduch) a odložíme do chladničky. V chladničke šťartér bude kysnúť 16-24 hodín. 
  2. Po vykysnutí štartéra pridáme vodu, premiešame, pridáme múku a rukami vypracujeme hladké cesto. Mne to trvalo ručne vymiesiť cca 15 minút. Cesto by sa malo pekne oddeľovať od pracovnej dosky, nemalo by sa lepiť. Pred koncom miesenia pridáme olej, rozotrieme ho po povrchu a cesto preložíme takým spôsobom, že ho uchopíme v strede oboma rukami a "buchneme" o pracovnú dosku a preložíme smerom dopredu. Najlepšie je pozrieť si videonávod, ktorým sme sa inšpirovali. Takto "búchame" cesto o pracovnú dosku dovtedy, kým nedostaneme krásne lesklú a hladkú guličku, ktorú preložíme do misky. Misku sme jemne potreli olivovým olejom. Zakryjeme vekom (takým, aby neprepúšťal vzduch) a cesto odložíme do chladničky na ďalších 16-24 hodín. 
  3. Po vykysnutí cesto z misky vyberieme - stačí misu preklopiť a cesto z misy vypadne vďaka oleju, ktorým sme potreli misu. Cesto nestláčame, aby sme z neho nevyhnali vzduch. Jemne z cesta odoberáme časti a vytvarujeme guličky cca o veľkosti 250 g a uložíme ich do nádoby kysnúť. Kysnutie záleží na teplote v miestnosti. Ak je teplo stačí hodina, ak je chladnejšie bude to trvať aj dve hodiny.
  4. Následne po vykysnutí jednotlivých guličiek začneme tvarovať pizzu. Pizzu tvarujeme rukami tak, že začíname prstami tlačiť od stredu po okraje. Okraje necháme trochu vyššie. Rukami pekne ešte ponaťahujeme, aby bolo cesto v strede tenké, potrieme paradajkovým základom, poukladáme suroviny podľa chuti a dáme piecť.
  5. Ja som piekla na kameni, ale kľudne môžete aj na plechu. Pečieme na čo najvyššom stupni vo vopred vyhriatej rúre. Ja som piekla na 250 stupňov, funkcia ventilátor cca 7 minút. 
  6. Videonávod, podľa ktorého sme postupovali nájdete TU.
Komentáre k receptu
Monika333    ·   14.12.2021   ·   Odpovedať   ·  

Pozrela som si recept, vyskúšam. Ale zabudla ste pri prepise receptu uviesť vodu do cesta - 400 ml

NejLucka NejLucka    ·   9.8.2021   ·   Odpovedať   ·  

Takhle ji peče originál ital, odborník na pizza těsto.

Vykydlá Hlava    ·   8.8.2021   ·   Odpovedať   ·  

Toto dát Italovi, tak Vám to mrskne na hlavu

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár