NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Špízy Marinované špízy v mede a pive
Marinované špízy v mede a pive
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
rebeka    ·   24.9.2020

Marinované špízy v mede a pive

Tak ak je už tak teplo, treba využiť gril a pozvať celú rodinku na chutné grilované špízy. Robila som marinádu z čierneho piva, cesnaku a poviem vám, už len pri príprave to voňalo neskutočne. Striedavo som na špíz vrstvila mäso, papriku, slaninu, cibuľu. Samozrejme, pridať môžete čokoľvek, čo máte doma v chladničke. Autor: Naďa I. (Rebeka)

30 min
Čas prípravy
70 min
Čas varenia

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny
400 g
bravčové palce (koniec bravčovej panenky)
3 strúčiky
cesnak
2 lyžice
tekutý med
1 lyžička
sladká mletá paprika
120 ml
čierne pivo (Kozel)
2 lyžičky
dijonska horčica
50 ml
sójová omáčka
1 lyžička
čerstvo drvené čierne korenie
3 ks
šalotka
podľa chuti
himalájska soľ
1 ks
červená paprika
1 ks
zelená alebo žltá paprika
2 ks
cibuľa
100 g
slanina
2 nožičky
klobása napr. Gyros alebo s medvedím cesnakom
1 lyžica
maslo
1 lyžica
olej
2 lyžice
masť
na podlievanie
voda alebo vývar
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mäso nakrájame na plátky s výškou 1 cm. Cesnak prelisujeme, pridáme tekutý med, pivo, papriku, korenie, sojovku, horčicu a všetko dôkladne prešľaháme. Mäso dáme do misky, pridáme marinádu, riadne premiešame, nádobu uzavrieme a necháme cez noc marinovať v chladničke.
  2. Papriku nakrájame na väčšie kocky, mäso vyberieme z marinády a striedavo s paprikami napichujeme na kovové špízové ihly. Ak použijeme drevené špajdle, namočíme ich vopred do vody. Na dno pekáča poukladáme plátky slaniny, cibuľu nakrájanú na osminky, klobásu nakrájanú na kolieska. Ak nám ostane paprika, pridáme ju tam tiež. Vložíme špízy, osolíme, pridáme masť, podlejeme trochou vody alebo vývaru (200ml) a prikryté vložíme do rúry. Pečieme cca 40 minút.
  3. Potom odklopíme, špízy pretočíme, polejeme výpekom, prípadne podlejeme ešte trochou vody a pečieme ďalších cca 20 minút, kým nezmäknú.
  4. Na oleji a masti necháme zosklovatieť na drobno pokrájanú šalotku, pridáme zvyšok marinády a necháme 10 minút variť.
  5. Túto zmes potom pridáme k mäsu a necháme ešte 10 minút v zapnutej rúre.

Môj blog: Vaření s Tomem

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov