NajRecept.sk Dezerty Koláče Kysnutý koláč s čerešňami a posýpkou
Kysnutý koláč s čerešňami a posýpkou
Recept Kysnutý koláč s čerešňami a posýpkou
rebeka    ·   29.5.2021

Kysnutý koláč s čerešňami a posýpkou

Ja dávam pod čerešne tvaroh a posypem troškou škorice, ale tentoraz som to urobila trochu inak. Bez tvarohu, iba s čerešňami a s posýpkou. Tak po tomto koláčiku sa vždy len zapráši. Milujeme kysnuté koláče a ešte ak sú s ovocím, tak to je len výhodou. S čerešňami, marhuľami, hruškami,... s akýmkoľvek ovocím to je nebíčko v papuľke. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny

Na cesto:

300 g
hladká múka
60 g
krupicový cukor
1 ks
vanilkový cukor
150 ml
mlieko
1 ks
vajce
20 g
čerstvé droždie
50 g
maslo alebo Hera
1/2 lyžičky
soľ

Na posýpku:

50 g
maslo
50 g
krupicový cukor
50 g
hrubá múka

A ešte:

1000 g
vykôstkované zrelé čerešne
na finálnu úpravu
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z rozdrobeného droždia, lyžičky cukru, 2 lyžíc múky a 3 lyžíc mlieka vymiešame kvások a v teple ho necháme vzísť.
  2. Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor.
    Pridáme vanilkový cukor, soľ, vajce, vzniknutý kvások a rozpustený tuk.
  3. Prilejeme zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto.
  4. V teple ho necháme vykysnúť. Čerešne umyjeme a v sitku necháme odkvapkať. Potom ich odkôstkujeme. Zo surovín na posýpku vytvoríme rukami jednoducho posýpku :-)))). Vykysnuté cesto premiestnime na tukom (Hera, maslo, masť ...) vymastený klasický nízky plech a navlhčenými rukami roztiahneme ku krajom plechu.
  5. Pohážeme čerešňami a zasypeme posýpkou. V rúre rozohriatej na 180 stupňov pečieme do zružovenia okrajov koláča cca 20 minút. Rešpektujeme skúsenosti s vlastnou rúrou.
  6. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a pocukrujeme.

Môj blog: Varenie s Tomom

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár