NajRecept.sk Dezerty Múčniky Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Recept Karamelové veterníky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Jaja79    ·   16.9.2020

Karamelové veterníky

Konečne som si našla čas, aby som vám napísala recept aj na moje karamelové veterníky. Recept mám z internetu, len som si ho trošku upravila podľa seba tak, ako správna gazdinka, že ak vám niečo nie je po vôli, tak to proste vynecháme alebo zameníme. A hlavné je to, že to potom každému aj tak chutí. Nebojte sa odpaľovaného cesta, nie je to vôbec náročne, ako každý hovorí, že vám po upečení určite spľasne alebo dokonca sa počas pečenia nenafúkne. :) Autor: Jaja79

Suroviny

Karamelová šľahačka:

200 g
kryštálový cukor
700 ml
smotana na šľahanie

Žĺtkový krém:

200 g
práškový cukor
300 ml
mlieko
6 ks
žĺtok
30 g
kukuričný škrob
1 ks
vanilkový struk
500 g
maslo

Odpaľované cesto:

400 g
hladká múka
500 ml
voda
150 ml
olej
8 ks
vajce
5 g
soľ

Karamelová poleva:

4 lyžice
krupicový cukor
300 g
práškový cukor
voda
maslo
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme smotanový karamel, pretože ten varíme deň vopred. Z 200g cukru urobíme karamel a za stáleho miešania prilievame smotanu na šľahanie (250g) do karamelu. Z karamelu sa vytvoria hrudky, ktoré postupne necháme v smotane rozvariť. Scedíme a dáme vychladnúť do chladničky (najlepšie cez noc). Druhý deň 450 g smotany na šľahanie vyšľaháme dotuha a primiešavame smotanový karamel, ktorý má izbovú teplotu. Šľahačka je pripravená a dáme ju do chladničky.
  2. V hrnci si necháme zovrieť osolenú vodu s olejom a do vriacej prisypeme naraz preosiatu múku, ktorú vareškou restujeme. Správne urestovaná hmota by sa nemala lepiť ani na hrniec, ani na varešku a mala by vytvoriť guľu. Túto hotovú hmotu restujeme aspoň štyri minúty a preložíme ju do misky. Po miernom vychladnutí do nej pridávame jedno vajce po druhom a vareškou ich vpracovávame do hmoty. Keď je hmota príliš hustá, môžeme ju rozriediť malým množstvom vody, ale nemalo by to byť riedke, pretože by sa cesto roztekalo. Hmotu striekame na vymastený plech alebo vyložený papierom na pečenie do okrúhleho tvaru pomocou širšej vrúbkovanej špičky. Rúra musí byť dobre predhriata na 200 stupňov. Vložíme do nej plech a pečieme aspoň 10 minút, pričom rúru nesmieme otvoriť. Keď korpusy veterníkov zväčšia objem (nafúknu sa) a začnú sa mierne zafarbovať, znížime teplotu na 175 stupňov a rúru troška pootvoríme, asi na centimeter. Takto dopekáme ešte asi 15 minút.
  3. Krém - v hrnčeku vymiešame žĺtky, cukor a kukuričný škrob do peny, prilejeme mlieko a pridáme vnútro vanilkového struku. Dáme variť a za stáleho miešania varíme tak dlho, kým sa nám uvarí puding, ktorý je dostatočne hustý. Varíme aspoň dve minúty a potom ho necháme vychladnúť. Do vychladnutého pudingu postupne vmiešavame maslo.
  4. Nakoniec pripravíme karamelovú polevu. Skaramelizujeme 4 lyžice cukru, zalejeme troškou smotany alebo pridáme trochu masla a vody. V mise zmiešame práškový cukor s vodou, vodu prilievame postupne, poleva by nemala byť hustá ani veľmi riedka. Nakoniec primiešame hotový karamel.
  5. Upečené veterníky rozkrojíme, nastriekame žĺtkový krém, na žĺtkový krém nastriekame sáčkom hotovú vychladenú karamelovú šľahačku a prekryjeme vrchnou časťou veterníku, ktorú sme namazali karamelovou polevou.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár