Karamelové veterníčky

Recept Karamelové veterníčky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Veterníky som naplnila vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou. Základy pre oba krémy je dobré pripraviť deň vopred, aby sa dostatočne vychladili v chladničke. Druhý deň už v krátkosti obe náplne dokončíte. Veterníky nie sú zložité, len je potrebné si všetko dobre naplánovať a zorganizovať. Potom už to ide ako po masle :)

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Vanilkový krém:

300 mlmlieko
2 ksžĺtok
130 gkrupicový cukor
1 bal.vanilkový puding
1 lyžičkavanilkový extrakt
50 gmaslo
250 mlsmotana na šľahanie

Karamelová šľahačka:

100 gkrupicový cukor
150 + 150 mlsmotana na šľahanie

Odpaľované cesto (cca 30 malých veterníčkov):

125 mlmlieko
125 mlvoda
štipkasoľ
100 gmaslo
200 ghladká múka
5-6 ksvajce

Karamelová poleva:

150 gcukrová poleva (fondán)
30 gkrupicový cukor
30 mlsmotana na šľahanie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vanilkový krém
    Trochu mlieka odlejte do hrnčeka, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a rozšľahajte žĺtky. Zvyšok mlieka priveďte na miernom ohni do varu. Prilejte trochu horúceho mlieka do hrnčeka s pudingom a premiešajte. Potom vlejte späť do hrnca a za stáleho miešania nechajte chvíľku povariť. Odstavte a vmiešajte cukor, následne aj maslo a dobre premiešajte. Prelejte do misy a zakryte fóliou. Tú položte priamo na horúci puding, nebude sa tak na fólii zrážať voda. Dajte chladiť do chladničky najlepšie cez noc. Druhý deň, než budete veterníčky plniť, vyšľahajte vychladnutý krém do hladka. Zvlášť ušľahajte 250 ml smotany do tuha a opatrne vmiešajte do krému.
  2. Karamelová šľahačka
    Cukor utavte pri nižšej teplote na karamel, prilejte horúcu smotanu (150 ml) a povaríme. Dajte do chladničky vychladiť cez noc. Pred plnením prilejte do vychladenej zmesi 150 ml smotany, dobre premiešajte a vyšľahajte do tuha.
  3. Odpaľované cesto
    Mlieko spoločne s vodou dajte do kastróla a priveďte do varu. Pridajte soľ a maslo a znovu priveďte k varu. Naraz vsypte preosiatu múku, znížte teplotu a miešajte, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na dno a steny kastróla. Miešajte asi 2 - 3 minúty, až sa na dne začne tvoriť biely povlak.
  4. Cesto preložte do misy, najlepšie od robota, a miešajte do mierneho vychladnutia. Do vlažnej hmoty postupne vmiešajte vajcia, jedno po druhom. Každé dobre zapracujte, než pridáte ďalšie. Pretože veľkosti vajec sa celkom líšia, ich konečný počet nechám na Vašom posúdení. Cesto nesmie byť veľmi riedke, preto ak sa Vám s 5 vajcami zdá konzistencia cesta tak akurát, šieste vajce vynechajte.
  5. Cesto preložte do vrecúška s rezanou trubičkou a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekajte veterníčky požadovanej veľkosti. Ja som robila také malé jednohubky, ale pokojne urobte poriadne vetráky :)) Vrecko držte kolmo k plechu a snažte sa cesto akoby tlačiť do plechu. Cesto striekajte len v jednej vrstve, nerobte druhé poschodie :) Tvary môžete robiť ľubovoľné, pokojne aj rovné "banániky".
  6. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 20 - 30 minút. Spočiatku pečenia neotvárajte rúru. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti veterníčka. Ak máte naozaj veľké, znížte teplotu a dopekajte. Veterníky by po upečení mali znieť duto a v dlaniach "šušťať".
  7. Karamelová poleva
    Cukor utavte na miernom ohni na svetlý karamel, vlejte horúcu smotanu a krátko povarte. Nechajte mierne stuhnúť, aby sa vytvorila pasta. Fondán dajte do misky s trochou vody a dajte na malý výkon rozpustiť do mikrovlnnej rúry. Potom vmiešajte trochu karamelovej pasty. Pokial Vám poleva počas práce začne tuhnúť, na pár sekúnd ju dajte do mikrovlnky :)
  8. Vychladnuté veterníčky vodorovne rozkrojte a spodnú polovicu naplňte. Krémy si dajte do vrecka s rezanou trubičkou. Najskôr sa dáva vanilkový krém a naň potom karamelová šľahačka. Druhú polku veterníka, ktorá príde navrch, najskôr namočte do karamelovej polevy a až potom priklopte. Je to jednoduchší spôsob, ako potom veterníky zložito polievať. Dajte chladiť do chladničky.

Zdroj: Víkendové pečenie

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť