NajRecept.sk Sviatočné pečenie Narodeniny Jednohubky Karamelové veterníčky
Karamelové veterníčky
Recept Karamelové veterníčky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   10.3.2021

Karamelové veterníčky

Veterníky som naplnila vanilkovým krémom a karamelovou šľahačkou. Základy pre oba krémy je dobré pripraviť deň vopred, aby sa dostatočne vychladili v chladničke. Druhý deň už v krátkosti obe náplne dokončíte. Veterníky nie sú zložité, len je potrebné si všetko dobre naplánovať a zorganizovať. Potom už to ide ako po masle :)

Suroviny

Vanilkový krém:

300 ml
mlieko
2 ks
žĺtok
130 g
krupicový cukor
1 bal.
vanilkový puding
1 lyžička
vanilkový extrakt
50 g
maslo
250 ml
smotana na šľahanie

Karamelová šľahačka:

100 g
krupicový cukor
150 + 150 ml
smotana na šľahanie

Odpaľované cesto (cca 30 malých veterníčkov):

125 ml
mlieko
125 ml
voda
štipka
soľ
100 g
maslo
200 g
hladká múka
5-6 ks
vajce

Karamelová poleva:

150 g
cukrová poleva (fondán)
30 g
krupicový cukor
30 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vanilkový krém
    Trochu mlieka odlejte do hrnčeka, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a rozšľahajte žĺtky. Zvyšok mlieka priveďte na miernom ohni do varu. Prilejte trochu horúceho mlieka do hrnčeka s pudingom a premiešajte. Potom vlejte späť do hrnca a za stáleho miešania nechajte chvíľku povariť. Odstavte a vmiešajte cukor, následne aj maslo a dobre premiešajte. Prelejte do misy a zakryte fóliou. Tú položte priamo na horúci puding, nebude sa tak na fólii zrážať voda. Dajte chladiť do chladničky najlepšie cez noc. Druhý deň, než budete veterníčky plniť, vyšľahajte vychladnutý krém do hladka. Zvlášť ušľahajte 250 ml smotany do tuha a opatrne vmiešajte do krému.
  2. Karamelová šľahačka
    Cukor utavte pri nižšej teplote na karamel, prilejte horúcu smotanu (150 ml) a povaríme. Dajte do chladničky vychladiť cez noc. Pred plnením prilejte do vychladenej zmesi 150 ml smotany, dobre premiešajte a vyšľahajte do tuha.
  3. Odpaľované cesto
    Mlieko spoločne s vodou dajte do kastróla a priveďte do varu. Pridajte soľ a maslo a znovu priveďte k varu. Naraz vsypte preosiatu múku, znížte teplotu a miešajte, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na dno a steny kastróla. Miešajte asi 2 - 3 minúty, až sa na dne začne tvoriť biely povlak.
  4. Cesto preložte do misy, najlepšie od robota, a miešajte do mierneho vychladnutia. Do vlažnej hmoty postupne vmiešajte vajcia, jedno po druhom. Každé dobre zapracujte, než pridáte ďalšie. Pretože veľkosti vajec sa celkom líšia, ich konečný počet nechám na Vašom posúdení. Cesto nesmie byť veľmi riedke, preto ak sa Vám s 5 vajcami zdá konzistencia cesta tak akurát, šieste vajce vynechajte.
  5. Cesto preložte do vrecúška s rezanou trubičkou a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekajte veterníčky požadovanej veľkosti. Ja som robila také malé jednohubky, ale pokojne urobte poriadne vetráky :)) Vrecko držte kolmo k plechu a snažte sa cesto akoby tlačiť do plechu. Cesto striekajte len v jednej vrstve, nerobte druhé poschodie :) Tvary môžete robiť ľubovoľné, pokojne aj rovné "banániky".
  6. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov na 20 - 30 minút. Spočiatku pečenia neotvárajte rúru. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti veterníčka. Ak máte naozaj veľké, znížte teplotu a dopekajte. Veterníky by po upečení mali znieť duto a v dlaniach "šušťať".
  7. Karamelová poleva
    Cukor utavte na miernom ohni na svetlý karamel, vlejte horúcu smotanu a krátko povarte. Nechajte mierne stuhnúť, aby sa vytvorila pasta. Fondán dajte do misky s trochou vody a dajte na malý výkon rozpustiť do mikrovlnnej rúry. Potom vmiešajte trochu karamelovej pasty. Pokial Vám poleva počas práce začne tuhnúť, na pár sekúnd ju dajte do mikrovlnky :)
  8. Vychladnuté veterníčky vodorovne rozkrojte a spodnú polovicu naplňte. Krémy si dajte do vrecka s rezanou trubičkou. Najskôr sa dáva vanilkový krém a naň potom karamelová šľahačka. Druhú polku veterníka, ktorá príde navrch, najskôr namočte do karamelovej polevy a až potom priklopte. Je to jednoduchší spôsob, ako potom veterníky zložito polievať. Dajte chladiť do chladničky.

Zdroj: Víkendové pečenie

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár