NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Fašiangové šišky počas celého roka
Fašiangové šišky počas celého roka
Recept Fašiangové šišky počas celého roka
Dvě v troubě Dvě v troubě    ·   23.9.2020

Fašiangové šišky počas celého roka

Pôvodne som chcela robiť šišky tak, aby ich mohol aj náš malý živočích - teda do rúry. Ale povedzme si to úprimne - šiška nesmažená v oleji nie je šiška. To jednoducho nejde. Niektoré veci / postupy sú jasne dané a nemožno ich meniť. Nieto potom si to ešte dovoliť nazývať tak, ako by sa to už volať nemalo. Keď dáte do Tiramisu nátierkové maslo, tak už to nie je Tiramisu. Keď dáte do cheesecake tvaroh, tak to nie je Cheesecake. Ja toto odmietam. Je to proste tvarohový koláč. A maslo nie je Hera. Amen :) Autor: Dvě v troubě

90 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
35 g
droždie
3 ks
žĺtok
250 ml
vlažné mlieko
50 g
maslo
50 g
krupicový cukor
3 lyžice
rum
štipka
soľ
trocha
citrónová kôra (nemusí byť)
1 l
olej

Na hotové šišky:

maslo
rum
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Droždie spolu s lyžičkou cukru zmiešajte v miske na tekutú kašu. Chvíľku to trvá, tak vydržte. Potom prilejte polovicu vlažného mlieka, prisypte lyžicu múky, premiešajte, zakryte utierkou a nechajte desať minút stáť na stole pri bežnej izbovej teplote. Kvások by mal mať krásnu hustú penu - ak nie, skúste ešte chvíľu počkať. Ak neuvidíte ani potom žiadnu aktivitu, začnite znovu s novým droždím.
  2. Maslo rozpučte vareškou, pridajte zvyšok cukru a ešte pár minút miešajte. Do maslovej peny dobre vmiešajte žĺtky, rum, osoľte a pridajte citrónovú kôru.
    Múku zmiešajte s kváskom a roztlačeným maslom. Po častiach prilievajte zvyšok mlieka a stále pracujte vareškou. Kto má robota, pripraví cesto v ňom. Robota nechajte pracovať asi 10 minút. Pracanti s vareškou miešajú cesto tiež dohladka. Cesto by nemalo lepiť. Akonáhle máte cesto hotové, misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť hodinu a pol.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu, ktorú ste vopred posypali trochou múky. Rukami ho sploštite a valčekom rozvaľkajte na placku. Vykrajovačom vykrajujte kolieska (postačí aj malý pohárik). Zo zvyšného cesta znovu vyvaľkajte nový plát a vykrájajte šišky. Z toho, čo ešte ostane, už šišky nerobte. Vyvaľovaním a vďaka múke by už nemuseli byť tak nadýchané. Urobte napríklad uzlíky a pod.
  4. Koliesko na šišku sploštite prstami a dajte na neho marmeládu. Vezmite druhé koliesko, to priložte na marmeládu a opäť sploštite, aby sa spojilo s cestom naspodku a zároveň ho prekrylo. Vezmite vykrajovátko a vykrojte šišku. Takto krásne cesto uzavriete, marmeláda vám pri smažení neutečie.
  5. V kastróle rozohrejte olej. Majte ho tam toľko, aby šišky v kastróli plávali a nedotýkali sa dna. Že je olej dosť horúci skúste tak, že do neho ponoríte útržok zvyšného cesta. Ak sa hneď začne smažiť, môžete pokračovať šiškami.
  6. Akonáhle máte v hrnci šišky, prikryte ho pokrievkou a nechajte tak asi 2 minúty. Počkajte, kým nezozlátnu. Potom ich otočte a už smažte odkryté. Toto by malo spôsobiť, že šišky vďaka pare krásne vybehnú.
  7. Vyberte ich na tanier vyložený papierovou utierkou, ktorá nasaje odkvapkávajúci tuk a pokračujte rovnakým spôsobom aj so zvyškom šišiek.
  8. Hotové šišky potrite rozpusteným maslom s rumom a poprášte práškovým cukrom.

Zdroj: Dvě v troubě

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár