NajRecept.sk Torty Sladké torty Čerešňový koláč
Čerešňový koláč
Recept Čerešňový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   3.6.2015

Čerešňový koláč

Prvé čerešne sú už pozbierané a preto netreba zmeškať príležitosť urobiť si chutný zákusok. Veľmi chutný koláč, ktorý je osviežujúci a nenáročný na prípravu.

Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
80 g
kryštálový cukor
1 lyžica
kakao
2 lyžice
olej
80 g
polohrubá múka
1/2 lyžičky
prášok do pečiva

Plnka:

500 g
čerešne
5 lyžíc
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
1/2 lyžičky
škorica
15 g
zemiakový škrob
250 g
kyslá smotana
200 ml
smotana na šľahanie
5 g
želatína

Ďalej budeme potrebovať:

50 ml
smotana na šľahanie
podľa chuti
práškový cukor
čerešne
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme olej, polohrubú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.
  2. Pripravené cesto vylejeme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm, ktorú sme vopred vymastili tukom a vysypali hrubou múkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 10 - 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  3. Čerešne rozmixujeme mixérom (nie úplne), dáme do hrnca, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, škoricu a privedieme do varu - dusíme cca 8-10 minút. V troche vody si rozmiešame škrob a pridáme k rozmixovanej hmote. Premiešame a odstavíme, necháme mierne vychladnúť.
  4. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuhej šľahačky a zmiešame ju s kyslou smotanou. Keď máme chladnú čerešňovú hmotu, pomaly ju primiešame do smotanovej hmoty a spojíme.
  5. Želatínu si pripravíme podľa návodu na obale a pridáme ju k rozotreného krému. Premiešame a navrstvíme na upečený a vychladnutý plát cesta. Pekne uhladíme a odložíme do chladničky.
  6. Na ozdobu použijeme vyšľahanú šľahačku s cukrom a ozdobíme čerešňami. Dobrú chuť!

Zdroj: Citromhab

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár