Bosáky (drbáky, chlpáče)
Jedna z najlepších príloh, aké môžeme pripraviť k hlavnému jedlu. Aj uvarené zemiaky, aj surové zemiaky spolu zmiešame, pridáme pár základných surovín a máme chutnú prílohu hotovú. Tie surové zemiaky strúhame na hrubšom strúhadle, aby vytvorili taký, ja tomu hovorím, chlpatý vzhľad. Niekto strúha na jemnom a nedosiahne taký chlpatý vzhľad, ale na chuti knedliam neuberiete. Pokvapkané maslom a s trochou nasekaného petržlenu by som ich jedla i bez mäska. Autor: Naďa I. /Rebeka/
Pridal: rebeka, 30.4.2021
Kategorie: Chlpatá knedľa, Knedle, Prílohy
SUROVINY
300 guvarený zemiak
450 gsurový zemiak
1 ksvajce
2 lyžičkysoľ
2 lyžičkysoľ (do vody na uvarenie)
3 lyžicesolamyl
3 lyžicestrúhanka
3 lyžicehrubá múka
- Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť.
- Surové zemiaky ošúpeme, nastrúhame na hrubom (niekto strúha na jemnom) strúhadle a vytlačíme v dlaniach prebytočnú tekutinu.
- Uvarené zemiaky tiež nastrúhame najemno. Na dosku dáme oboje zemiaky, uprostred urobíme jamku, rozbijeme vajcia, pridáme soľ, strúhanku, solamyl a múku.
- Najskôr príborovým nožom a potom rukami spracujeme rýchlo cesto, z ktorého vykrajujeme lyžicou kúsky a v dlaniach tvoríme knedle.
- Tie hodíme do vriacej osolenej vody a varíme (podľa veľkosti knedlí) 12-15 minút.
Môj blog: Varenie s Tomom
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Bosáky (drbáky, chlupáče).
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Kluski ziemniaczane.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Kartoffelknödel an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Burgonyagombóc.
KOMENTÁRE K RECEPTU