NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Orechové pečivo Bombastické orechové koláčiky. Ideálne cesto z kyslej smotany, ktoré je vhodné aj na vianočné pečenie.
Bombastické orechové koláčiky. Ideálne cesto z kyslej smotany, ktoré je vhodné aj na vianočné pečenie.
Recept Bombastické orechové koláčiky. Ideálne cesto z kyslej smotany, ktoré je vhodné aj na vianočné pečenie.
Karambola Karambola    ·   14.10.2020

Bombastické orechové koláčiky. Ideálne cesto z kyslej smotany, ktoré je vhodné aj na vianočné pečenie.

Krehké koláčiky, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku. Cesto je z kyslej smotany, pri práci sa vôbec neláme a je krásne pružné. Robím malé kolieska, ktoré plním orieškovou náplňou s jablkami. Určite vyskúšajte. Autor: Karambola

45 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

1 ks
vajce
70 g
kyslá smotana
100 g
maslo
45 ml
olej
40 g
kukuričný alebo zemiakový škrob
280 g
hladká múka
1 lyžička
prášok do pečiva
1 bal.
vanilkový cukor

Náplň:

2 ks
menšie jablko
70 g
mleté vlašské orechy
2 lyžice
kryštálový cukor
1 lyžička
mletá škorica
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Všetky suroviny na cesto vypracujeme do guľôčky, ktorú odložíme na hodinu do chladničky.
  2. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme cukor, škoricu a chvíľu restujeme na miernom ohni. Pridáme orechy a premiešame. Necháme mierne vychladnúť.
  3. Odležané cesto rozvaľkáme na trošku hrubší plát, z ktorého vykrojíme kolieska. Do stredu uložíme náplň a kraje uprostred spojíme prstami.
  4. Ukladáme na papierom vyložený plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov cca 15 minút. Sledujeme.
  5. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
janatka    ·   16.11.2022   ·   Odpovedať   ·  

Už mám vyzkoušeno a krásně se pracovalo s těstem. Těsto se nelepilo. Plnila jsem tvarohem, dušenými jablky. Také se mi malinko některé rozjely, ale na chuti to neubralo.

Tomáš Langr    ·   14.11.2022   ·   Odpovedať   ·  

Dobrý den. Mohu jen doporučit. Celkově super recept. Již ho dělám už asi po 5. PS: Pokud pán nebo paní nebo slečna si myslí ,že jí ztuhne těsto za hodinu. Tak buď se špatně podívala na hodiny nebo u toho měla něco na povzbuzení ( víno, pivo nebo kořku atd.) Na udělání placky je dobré to podsypat hladkou moukou. Na závěr: stejně se mi některý koláčky otevřely, ty zbaštím sám, jinak na mě nic nezbyde.

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár