NajRecept.sk Cestá Odpaľované cesto Žĺtkové venčeky
Žĺtkové venčeky
Recept Žĺtkové venčeky
NajLucka NajLucka    ·   19.4.2021

Žĺtkové venčeky

Určite mi dáte za pravdu, že sú venčeky taká stálica medzi zákuskami. Trochu im síce šliapu na päty dnešné moderné tortičky, ale stále ich vídame v cukrární. No a ak ich práve v tej Vašej obľúbenej nemajú a dostali ste na ne chuť, tak si ich upečte. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá, nie je to zase tak zložité :)

Suroviny

Odpaľované cesto (cca 35-40 venčekov alebo cca 70 mini venčekov):

250 ml
voda
štipka
soľ
100 g
maslo
200 g
hladká múka
6 ks
vajce

Žĺtkový krém:

500 ml
mlieko
4 ks
žĺtok
100 g
kryštálový cukor
2 bal.
vanilkový puding
1 lyžička
vanilkový extrakt
100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Trochu mlieka odlejte do hrnčeka, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a rozšľahajte žĺtky. Zvyšok mlieka priveďte na miernom ohni do varu. Prilejte trochu horúceho mlieka do hrnčeka s pudingom a žĺtkami a premiešajte. Potom vlejte späť do hrnca a za stáleho miešania nechajte chvíľku povariť.
  2. Odstavte a vmiešajte cukor, následne aj maslo a dobre premiešame. Prelejte do misy a zakryte fóliou. Tú položte priamo na horúci puding, nebude sa tak na fóliu zrážať voda. Dajte chladiť do chladničky najlepšie cez noc. Pre urýchlenie je možné chladiť aj v mrazničke :)
  3. Rúru predhrejte na 200 stupňov, plechy si vyložte papierom na pečenie. Vodu dajte do kastróla a priveďte do varu. Pridajte soľ a maslo a znovu priveďte k varu. Zrazu vsypte preosiatu múku, znížte teplotu a miešajte, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na dno a steny kastróla. Miešajte asi 2 - 3 minúty, až sa na dne začne tvoriť biely povlak.
  4. Cesto preložte do misy a zvoľna miešajte do mierneho vychladnutia. Do vlažnej hmoty postupne vmiešajte vajcia, jedno po druhom, môžete použiť šľahač alebo robot. Každé vajíčko dobre zapracujte, než pridáte ďalšie. Pretože veľkosť vajec sa celkom líšia, ich konečný počet nechám na Vašom posúdení. Cesto nesmie byť veľmi riedke, preto ak sa Vám po 5 vajciach zdá konzistencia cesta tak akurát, šieste vajce vynechajte.
  5. Cesto preložte do vrecúška s rezanou trubičkou a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekajte venčeky požadovanej veľkosti. Ja som robila mini venčeky (priemer cca 4 cm), ale pokojne si urobte tie klasické ako z cukrárne (priemer cca 8 cm). Venčeky striekajte ďalej od seba, pri pečení sa ich objem zväčší.
  6. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 20 - 30 minút. Na začiatku pečenia neotvárajte rúru. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti venčekov. Ak pečiete tie klasicky veľké, po 20 minútach znížte teplotu na 160 stupňov a ešte ďalších 10 minút a dopekajte. Venčeky by po upečení mali znieť duto a v dlaniach "chrastit".
  7. Dokončenie venčekov
    Vychladnuté venčeky vodorovne rozkrojte, najlepšie to ide vrúbkovaným nožom. Vychladený krém našľahajte do krémovej konzistencie a preložte do vrecka sa zdobiacou trubičkou. Ja som použila rezanú trubičku s malými zúbkami, pokojne ale použite aj hladkú. Krém nastriekajte na spodnú časť venčeka a priklopte druhou časti. Dajte chladiť do chladničky. Pred servírovaním venčeky pocukrujte.
  8. Venčeky i všetky zákusky z odpaľovaného cesto sú najlepšie pár hodín po naplnení alebo hneď na druhý deň. Pri dlhšom skladovaní veľmi zvlhnú a zmäknú.

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár