NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta
Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta
Recept Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Kvietok278 Kvietok278    ·   1.10.2020

Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta

Naozaj veľmi rýchly štedrák, na ktorom si pochutnáte. Trvalo mi to maximálne pol hodinu, kým som ho pripravila. Autor: Kvietok

Suroviny

Budeme potrebovať:

1 bal.
lístkové cesto
200 g
lekvár
na potretie
vajce
na posypanie
kryštálový cukor

Orechová plnka:

100 g
mleté vlašské orechy
50 ml
mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Tvarohová plnka:

200 g
tvaroh
1 lyžica
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
citrónová kôra

Maková plnka:

150 g
mletý mak
100 ml
mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
1/2 lyžička
škorica
Postup receptu
Vytlačiť

Najskôr si pripravíme plnky:


Príprava receptu Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta, krok 1

  1. Orechová plnka:
    Orechy zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový a vanilkový cukor. Premiešame a plnka je hotová.
  2. Tvarohová plnka:
    Tvaroh vymiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom a ochutíme postrúhanou citrónovou kôrou.
  3. Maková plnka:
    Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor a pridáme škoricu. Premiešame.
  4. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, potrieme ho lekvárom a môžeme vrstviť. Začíname orechovou plnkou. Navrstvíme asi 8-10 cm od kraja. Preložíme ho smerom do stredu a na vrch navrstvíme tvarohovú plnku. Znovu pretočíme smerom do stredu. Dávame pozor, aby sme neroztrhli cesto a nakoniec navrstvíme makovú plnku. Teraz pretočíme iba kraj cesta tak, aby sme zakryli makovú plnku. Cesto, ktoré prečnieva, vložíme pod závin. Tak nám plnka iste nevytečie a ani cesto nepraskne.
  5. Závin preložíme na papierom vyložený plech na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ostrým nožom urobíme zárezy po celom závine a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Najprv pečieme pri teplote 200 stupňov cca 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopekáme 10-15 minút, ale každá rúra je iná, preto to sledujeme. Tesne pred koncom vrch potrieme ešte raz vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom, aby závin získal krásny lesk.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár