Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta

Recept Vynikajúci vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Naozaj veľmi rýchly štedrák, na ktorom si pochutnáte. Trvalo mi to maximálne pol hodinu, kým som ho pripravila. Autor: Kvietok

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Budeme potrebovať:

1 bal.lístkové cesto
200 glekvár
na potretievajce
na posypaniekryštálový cukor

Orechová plnka:

100 gmleté vlašské orechy
50 mlmlieko
1 lyžicakryštálový cukor
1 bal.vanilkový cukor

Tvarohová plnka:

200 gtvaroh
1 lyžicakryštálový cukor
1 bal.vanilkový cukor
citrónová kôra

Maková plnka:

150 gmletý mak
100 mlmlieko
1 lyžicakryštálový cukor
1/2 lyžičkaškorica

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ

Najskôr si pripravíme plnky:


, krok 1

  1. Orechová plnka:
    Orechy zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový a vanilkový cukor. Premiešame a plnka je hotová.
  2. Tvarohová plnka:
    Tvaroh vymiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom a ochutíme postrúhanou citrónovou kôrou.
  3. Maková plnka:
    Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor a pridáme škoricu. Premiešame.
  4. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, potrieme ho lekvárom a môžeme vrstviť. Začíname orechovou plnkou. Navrstvíme asi 8-10 cm od kraja. Preložíme ho smerom do stredu a na vrch navrstvíme tvarohovú plnku. Znovu pretočíme smerom do stredu. Dávame pozor, aby sme neroztrhli cesto a nakoniec navrstvíme makovú plnku. Teraz pretočíme iba kraj cesta tak, aby sme zakryli makovú plnku. Cesto, ktoré prečnieva, vložíme pod závin. Tak nám plnka iste nevytečie a ani cesto nepraskne.
  5. Závin preložíme na papierom vyložený plech na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ostrým nožom urobíme zárezy po celom závine a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Najprv pečieme pri teplote 200 stupňov cca 10 minút, potom teplotu znížime na 170 a dopekáme 10-15 minút, ale každá rúra je iná, preto to sledujeme. Tesne pred koncom vrch potrieme ešte raz vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom, aby závin získal krásny lesk.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť