Viedenský jablkový koláč

Recept Viedenský jablkový koláč
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Jablková pochúťka, vhodná na akúkoľvek párty alebo oslavu. Veľmi dobrý viedenský jablkový koláč. Autor: Triniti

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Budeme potrebovať:

150 mlmlieko
1 bal.vanilkový cukor
120 gpolohrubá múka
120 gmaslo
3 ksvajce
200 gpráškový cukor
700 gjablká
300 mljablčná šťava
2 lyžicecitrónová šťava
100 mlvoda
50 gkukuričný škrob
½ lyžičkyškorica
50 gnasekané mandle
na posypaniepráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Mlieko si dáme zohriať na oheň, pridáme vanilkový cukor a práškový cukor (100 g). V druhom hrnci si rozpustíme maslo (60 g). Keď máme maslo rozpustené, pridávame postupne múku (60 g). Do tejto hmoty pridáme teplé mlieko a miešaním hmotu spojíme - hrniec máme stále na miernom ohni.
  2. Husté cesto odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej hmoty pridáme jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vymiešame. Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme ho do žĺtkovej hmoty. Jemne spojíme.
  3. Takto pripravené cesto si navrstvíme na plech (24 x 26 cm), ktorý sme si vystlali papierom a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov po dobu 25 - 30 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
  4. Jablká si očistíme a nakrájame. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  5. Vo vode a jablkovej šťave si rozrobíme škrob, škoricu a varíme do zhustnutia (cca 3-5 minút). Pridáme jablká a spojíme. Ešte horúcu jablčnú hmotu navrstvíme na upečený korpus a necháme vychladnúť.
  6. Maslo (60 g), práškový cukor (100 g) a múku (60 g) si zmiešame - pripravíme si posýpku. Ku koncu miešania pridáme aj mandle. Takto pripravenú posýpku si navrstvíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom a pečieme v rúre do zlata pri teplote 200 stupňov - občas môžeme premiešať. Upečenú posýpku si za pomoci valčeka na cesto rozdrvíme a posypeme na jablkovú náplň. Poprášime práškovým cukrom, nakrájame na kocky a podávame.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť