Veľkonočný mazanec

Pridal: Triniti, 24.11.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Mazanec, Múčniky, Veľká Noc
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Pripravujete aj vy domáci veľkonočný mazanec? Ak áno, pripravujete ho na sladko alebo na slano? Nezabúdajte, že na našom webe sa dá pridať recpet, tak vyskúšajte pridať ten svoj. Autor: Triniti
FOTKA OD VÁS
Pridal: Triniti, 24.11.2020
Kategorie: Sviatočné pečenie, Mazanec, Múčniky, Veľká Noc
SUROVINY
Potrebujeme:
1200 gpolohrubá múka
250 gmaslo
4 ksvajce
5 ksžĺtok
250 gkryštálový cukor
4 ksvanilkový cukor
1/2 fľašeextrakt s hruškovou príchuťou
2 lyžičkysoľ
1,5 dlhruškový likér (môže byť aj rum)
2 kspomarančová kôra
3 kscitrónová kôra
100 gdroždie
2,5 dlmlieko
Na potretie:
1 ksvajce
trocharum
Na posypanie:
práškový cukor
vanilkový cukor
- 250g masla rozpustíme na miernom ohni a mlieko si trochu ohrejeme. Pripravíme si pomaranče a citróny, kefkou ich umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a nastrúhame z nich kôru.
- V druhej miske zmiešame celé vajcia so žĺtkami, pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ, kôru z pomarančov a citrónov, hruškový extrakt a likér.
- Do vykysnutého kvásku pomaly prilejeme rozpustené maslo, trochu premiešame, pridáme vajíčkovú zmes a opäť premiešame. Nakoniec pridáme zvyšné teplé mlieko a 200 g odloženej múky. Cesto miešame tak dlho, kým sa všetky suroviny nespoja a kým sa cesto neoddeľuje od steny nádoby. Takto vymiešané cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým sa zdvojnásobí jeho objem.
- Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a rozdelíme na bochníčky, približne štyri až päť častí. Počet a tvar si určíme podľa toho, aký veľký mazanec chceme mať. Môžeme ho piecť vo forme, ale aj bez nej, môžeme si vytvoriť tvar guľatý, oválny alebo ho zapletieme do vrkoča. Takto vytvorené mazance opäť prikryjeme utierkou a necháme v teple ešte vykysnúť.
- Dostatočne vykysnuté mazance potrieme vajíčkom rozmiešaným s rumom. Pečieme pri teplote 170 stupňov najprv 15 minút. Potom mazance prikryjeme alobalom a dopečieme ešte asi 20 minút. Dĺžka pečenia záleží na veľkosti mazanca. Či je cesto upečené, zistíme tak, že drevenú špajdľu zapichneme do stredu mazance a po vytiahnutí je špajdľa čistá, bez zvyškov cesta.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Velikonoční mazanec.
KOMENTÁRE K RECEPTU