Veľkonočný koláč u nás nazývaný Pascha

Recept Veľkonočný koláč u nás nazývaný Pascha
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Každý je na Vianoce a Veľkú noc verný tradíciám. U nás doma na Veľkú noc nesmie chýbať tento veľkonočný koláč, ktorý voláme Pascha. Nerobíme mazanec z tvarohu, z masla alebo bez vajíčka. Toto jeme ku všetkému. K šalátu, so šunkou alebo k polievkam. S cestom sa pracuje skvele a po upečení je toto pečivo jemné ako pavučinka dokonca aj na druhý či tretí deň. Autor: Milka

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

1,5 kgpolohrubá múka
1 ksvajce
2 ksžĺtok
1/2 lyžičkysoľ
5 lyžíckryštálový cukor
2 kockydroždie
9 dlmlieko
12 dkgmaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Všetky sypké suroviny zmiešame. Žĺtky rozmiešame v mlieku a pridáme k sypkým surovinám, pridáme kvások a rozpustený tuk. Všetko premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rozdelíme na 5 dielov, z ktorých si vypracujeme 5 dlhých valčekov a spletieme ich do vrkoča. Prenesieme do pekáča, vyloženého papierom na pečenie.
  3. Druhú časť si rozdelíme na 7 dielov, vypracujeme 7 dlhých valčekov a spletieme vrkoč, ktorý prenesieme na prvý spletený vrkoč a necháme podkysnúť.
  4. Foto skladania 7 dielov.
  5. Tesne pred pečením potrieme koláč vajíčkom, do ktorého sme pridali 2 PL vody.
  6. Pečieme 60 minút. Vkladáme do rúry nahriatej na 200° C, potom teplotu znížime na 180° C a pečieme 15 minút.
  7. Vtedy vrch prikryjeme papierom na pečenie a pečieme ešte 10 minút pri rovnakej teplote, potom teplotu znížime na 160° C a pečieme ešte 35 minút.
  8. Koláč vyberieme z rúry a potrieme vodou, do ktorej sme pridali 1 PL cukru. Necháme ešte 15 minút v pekáči, potom koláč vyberieme na podložku a necháme voľne dýchať 20 minút, potom prikryjeme utierkou.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť