NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Top točený slivkový koláč s makom
Top točený slivkový koláč s makom
Recept Top točený slivkový koláč s makom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   9.1.2021

Top točený slivkový koláč s makom

Odporúčam vyskúšať tento točený makový koláč so slivkami. Je výborný, jednoduchý a navyše aj krásne vyzerá. Autor: Blažena

45 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
hladká múka
20 g
droždie
60 g
kryštálový cukor
100 g
zmäknuté maslo
150 ml
vlažné mlieko
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
štipka
soľ

Maková plnka:

100 g
mletý mak
80 ml
horúce mlieko
1 lyžica
lekvár
1 lyžica
rum
50 g
kryštálový cukor

Ďalej:

slivky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto: v časti vlažného mlieka a troche cukru necháme vykysnúť droždie. Z múky, cukru, vajíčka, žĺtka, vlažného mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko.
  2. Maková plnka: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, lekvár, rum a necháme vychladnúť.
  3. Potom rozvaľkáme na obdĺžnik na rozmer 30x40 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potrieme plnkou a zvinieme na roládky. Okrúhlu formu, priemer 30 cm vymastíme a uložíme do formy tak, aby sme vytvorili tvar slimáka.
  4. Do medzier poukladáme nahusto polovice sliviek. Potrieme mliekom a upečieme. Ja som ešte povrch posypala mletými orechmi. Teplota 180 ° C 50 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár