NajRecept.sk Dezerty Koláče Sviatočné medové rezy - fotopostup
Sviatočné medové rezy - fotopostup
Recept Sviatočné medové rezy - fotopostup
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Izabella929@azet.sk Izabella929@azet.sk    ·   10.10.2020

Sviatočné medové rezy - fotopostup

Tento vianočný zákusok pečiem často na sviatky. Je veľmi chutný s vôňou medu a škorice. Teraz som ho vylepšila a zdobila kytičkami a broskyňovým krémom. Každý, komu ho ponúknem, mi najskôr pochváli dizajn a to ešte ani nevie, ako chutí a potom pochváli aj tú spomínanú chuť. Je vynikajúci a ja ho mám tiež veľmi rada. Skúste a budete spokojní, verte mi. Autor: Izabelka

Suroviny

Cesto:

550 g.
hladká múka
100 g
bravčová masť
100 g
med
200 g
práškový cukor
2 ks
vajce
2 lyžice
holandské kakao
1 lyžička
sóda bikarbóna
1 lyžička
škorica
2 lyžice
smotana

Krém:

400 g
tvaroh
250 g
mascarpone
100 g
práškový cukor
1 ks
citrónová kôra a šťava
1 lyžička
vanilková príchuť (aróma)
1 bal.
Želatína
370 ml
broskyňový džem

Broskyňový krém:

4 lyžice
broskyňový džem
100 ml
voda
1 bal.
Zlatý klas alebo vanilkový puding

Poleva:

200 g
biela čokoláda
1 lyžica
olej
1 lyžica
maslo
1 lyžica
smotana
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravila som si cesto. Múku som preosiala na pracovnú dosku. Do rajnice som dala na sporák roztopiť med, masť a cukor. Keď sa všetko roztopilo, pridala som kakao, škoricu, vajcia, sódu a všetko som dobre premiešala.
  2. Tekutú medovú hmotu som po častiach pridávala do cesta a premiešala. Nakoniec som všetko spolu aj so smotanou zmiešala a vypracovala nelepivé cesto. Cesto som rozdelila na 5 rovnakých častí. Cesto som nechala odpočívať pol hodinu. Každý bochník som vyváľala na papieri na pečenie, cesto sa nelepilo, nebolo nutné podsypávat. Popichala som ho pred pečením vidličkou. Vyvaľkané 4 kusy cesta som ukladala na seba, aby sa nevysušilo, keď ho budem piecť.
  3. Piaty plát cesta som rozváľala na tenko a vykrojila som formičkou kvetinky. Rúru som nechala vyhriať na 180 stupňov a každý kus sa piekol 5 min. Upečené kusy cesta som ukladala opäť na seba a nechala chladiť.
  4. Pripravila som si krém. Mascarpone, tvaroh a cukor som zmiešala v miske. Podľa návodu na balíčku som pripravila želatínu. Do želatíny som pridala ihneď 4 lyžice krému a zmiešala, postupne som zamiešala aj zvyšok krému. Pridala som vanilkovú príchuť a kôru a šťavu z citróna. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky.
  5. Zostavila som koláč. Na podnos som uložila prvý plát cesta. Natrela som ho horúcim džemom. Na džem som natrela prvú polovicu krému. Na krém som položila druhý plát cesta a pripravila som si broskyňový krém. Na sporák som dala ohriať džem a priliala som k nemu pudingovú hmotu, miešala som, pokiaľ hmota nebola hustá.
  6. Touto hmotou som natrela druhý plát cesta a prikryla som ho ďalším plátom. Potrela som ho horúcim džemom a natrela druhú polovicu krému. Položila som posledný plát cesta. Tento koláč som na noc zaťažila a uložila do chladničky.
  7. Druhý deň som urobila čokoládovú polevu a poliala. Dala som stuhnúť do chladničky.
  8. Takto je koláč dokončený a môže sa krájať na rezy. No ja som šla ďalej. Z 250 g šľahačky 36%, cukru a perníkového korenia som vyšľahala tuhú šľahačku, dala som do cukrárskeho vrecka a robila som na rezy ruže a do každej som zapichla vykrojený kvet. Prajem vám dobrú chuť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár