Šúľance s makom (tradičné zemiakové cesto)

Recept Šúľance s makom (tradičné zemiakové cesto)

Pridal: rebeka, 9.5.2021

Kategorie: Obed, Hlavné jedlo, Čásť dňa

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Stará dobrá klasika, ktorá zmizne z taniera za pár minút, za to vám ručím. Ak máte radi mak, pridajte ho tam oveľa viac ako ja. Ja som skôr za menšiu porciu. Zemiakové cesto s hrubou múkou (nepoužívajte ani polohrubú ani hladkú, to pravé zemiakové cesto je len z hrubej múky) varené v horúcej vode v tvare "šúľanca" s posýpkou z mletého maku a práškového cukru. Niekto má rád aj s orieškami, je to na vás, akú posýpku zvolíte. Autor: Naďa I. (Rebeka)

FOTKA OD VÁS

Pridal: rebeka, 9.5.2021

Kategorie: Obed, Hlavné jedlo, Čásť dňa

SUROVINY

Cesto:

400 gzemiak
150 ghrubá múka
1 ksvajce
1 lyžicaocot
1 lyžičkasoľ

K podávaniu:

mletý mak
práškový cukor
roztopené maslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zemiaky si uvaríme v šupke deň vopred. Druhý deň ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme zvyšné ingrediencie a rýchlo vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
  2. Valec alebo pracovnú plochu zľahka poprášime solamylom a cesto rozdelíme na polovicu. Z každej polovice vyvaľkáme hada a príborovým nožom odkrajujte kúsky, ktoré "ušúľame" do požadovaného tvaru.
  3. V osolenej vriacej vode varíme 5 minút od doby, kedy nám šúľance vyplávajú k hladine. Zľahka ich vareškou premiešame, aby sa nám nelepili ku dnu hrnca.
  4. Na tanieroch posypeme makom, cukrom a prelejeme rozpusteným maslom.

Môj blog: Varenie s Tomom

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť