NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočka Štedrovečerná vianočka s mandľovými lupienkami
Štedrovečerná vianočka s mandľovými lupienkami
Recept Štedrovečerná vianočka s mandľovými lupienkami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
libusechroncova libusechroncova    ·   7.10.2020

Štedrovečerná vianočka s mandľovými lupienkami

Na štedrovečernom stole nesmie chýbať, teda aspoň u nás doma, domáca vianočka. Robila som ju niekoľko rokov podľa jedného receptu, až do minulých Vianoc, kedy som objavila tento recept a iný už robiť nebudem. Je krásne jemná, nadýchaná, s cestom sa pracuje luxusne a vôbec nepraská pri pečení. Skúste a uvidíte, že neklamem. Autor: Libuše

Suroviny

Cesto:

140 g
hrozienka
100 g
krupicový cukor
1 lyžica
citrónová kôra
1 štipka
soľ
5 ks
žĺtok
50 g
droždie
1 kg
hladká múka
140 g
mandle
300 g
maslo
1 l
mlieko

Na potretie:

1 ks
vajce

Na posypanie

2 balíčky
mandľové lupienky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Povolené maslo rozdelíme v múke a pridáme vykysnutý kvások pripravený z trošky cukru, vlažného mlieka a droždia. Ďalej primiešame cukor, žĺtky, soľ, postrúhanú citrónovú kôru, lúpané sekané mandle a mlieka toľko, koľko budeme potrebovať na vypracovanie tuhšieho cesta. Do vypracovaného cesta pridáme hrozienka a necháme vykysnúť.
  2. Z cesta upletieme vianočku a necháme ju opäť kysnúť. Vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sekanými mandľami a pečieme asi hodinu.
  3. Je dobré na vianočku dohliadať, aby sa nepripálila. Pomôžeme si alobalom, ktorý položíme jednoducho alebo dvojito pod vianočku a prikryjeme ju podľa potreby takisto alobalom alebo mäsovým pergamenovým papierom zhora.
  4. Štedrovečernú vianočku necháme vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár