Štedrovečerná vianočka s mandľovými lupienkami

Recept Štedrovečerná vianočka s mandľovými lupienkami
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Na štedrovečernom stole nesmie chýbať, teda aspoň u nás doma, domáca vianočka. Robila som ju niekoľko rokov podľa jedného receptu, až do minulých Vianoc, kedy som objavila tento recept a iný už robiť nebudem. Je krásne jemná, nadýchaná, s cestom sa pracuje luxusne a vôbec nepraská pri pečení. Skúste a uvidíte, že neklamem. Autor: Libuše

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

140 ghrozienka
100 gkrupicový cukor
1 lyžicacitrónová kôra
1 štipkasoľ
5 ksžĺtok
50 gdroždie
1 kghladká múka
140 gmandle
300 gmaslo
1 lmlieko

Na potretie:

1 ksvajce

Na posypanie

2 balíčkymandľové lupienky

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Povolené maslo rozdelíme v múke a pridáme vykysnutý kvások pripravený z trošky cukru, vlažného mlieka a droždia. Ďalej primiešame cukor, žĺtky, soľ, postrúhanú citrónovú kôru, lúpané sekané mandle a mlieka toľko, koľko budeme potrebovať na vypracovanie tuhšieho cesta. Do vypracovaného cesta pridáme hrozienka a necháme vykysnúť.
  2. Z cesta upletieme vianočku a necháme ju opäť kysnúť. Vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sekanými mandľami a pečieme asi hodinu.
  3. Je dobré na vianočku dohliadať, aby sa nepripálila. Pomôžeme si alobalom, ktorý položíme jednoducho alebo dvojito pod vianočku a prikryjeme ju podľa potreby takisto alobalom alebo mäsovým pergamenovým papierom zhora.
  4. Štedrovečernú vianočku necháme vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť