NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Šamrole s talianskym snehom
Šamrole s talianskym snehom
Recept Šamrole s talianskym snehom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   29.9.2020

Šamrole s talianskym snehom

Na šamrole sa mi osvedčilo cesto z múky, tuku a kyslej smotany. Jeho príprava je veľmi rýchla a jednoduchá a šamrolky sú z neho krásne krehké.

40 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Na cesto budete potrebovať:

380 g
hladká múka
250 g
Hera
200 g
kyslá smotana
na potretie
vajce
na pomazanie trubičiek
tuk

Taliansky sneh:

150 g
bielok (cca 5 ks) - izbovej teploty
120 g
kryštálový cukor
240 g
krupicový cukor
na zaliatie
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z múky, tuku a kyslej smotany vypracujte hladké cesto, najlepšie to ide v robote. Zabaľte do fólie a dajte na niekoľko hodín do chladničky. Ja ho pripravujem zvyčajne deň vopred.
  2. Trubičky si pred prvým "návinom" pomažte tukom (Hera, maslo). Stačí si dať kúsok tuku do dlane a trubičku v nej ľahko pretočiť. Plech vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 170 stupňov a zapnite horúci vzduch.
  3. Cesto po častiach rozvaľkajte na plát asi 2 mm hrubý a radlom nakrájajte na približne rovnako široké a dlhé pruhy. Veľa záleží na tom, ako veľké šamrole chcete upiecť. U nás sú obľúbené skôr mini šamrolky. Prúžok cesta naviňte na pripravenú "natretú" trubičku a dajte na plech.
  4. Všetky šamrole pomažte rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte 12 - 15 minút v závislosti na veľkosti rúrky, až sú krásne zlaté. Dobre strážte, aby sa Vám nespálili. Nechajte chvíľku vychladnúť, potom opatrne stiahnite rúrky z trubičiek, pozor, sú krehké. Pokiaľ Vám šamrole nepôjde z trubičky stiahnuť, ťuknite užšou stranou trubičky o stôl a držte pritom trubičku len za rúrku. Cesto sa tak ľahko uvoľní.
  5. Postup opakujte až do spotrebovania celého cesta. Mňe sa zvyčajne podarí asi 60 mini šamroliek, ak budete robiť väčšie, bude ich menej. Mazať kovové rúrky pri ďalšom návin už netreba. Cesto si nechávajte po celú dobu v chladničke, pretože vďaka veľkému množstvu tuku pomerne rýchlo mäkne a zle sa s ním potom pracuje. Odkrojte si vždy len potrebný kus.
  6. Bielky vyšľaháme so 120 g cukru na pevný sneh. Na sporáku zvarte 240 g cukru s vodou (vody len na ponorenie cukru) na teplotu 115 -120° C. Rozvar nemiešajte, len nakláňajte kastrólik. Ak nemáte teplomer, zvarte tzv. na bublinu. Drôtené očko namočte do rozvaru a fúknite, ak sa tvoria bubliny, je hotovo. Za stáleho šľahania pomaly nalievajte vrelý rozvar do snehu a šľahajte až do mierneho prechladnutiu snehu. Pred plnením dajte sneh ešte na chvíľku do chladničky, lepšie sa s ním potom pracuje.
  7. Sneh dajte do vrecka s hladkou trubičkou a plňte šamrole z oboch strán, aby bol sneh pekne po celej dĺžke. Naplnené rúrky dajte do chladničky odležať. Pred servírovaním pocukrujte. Je lepšie je nechať aspoň 1 - 2 dni odležať, ale dajú sa bez problémov jesť aj hneď po upečení: o)) sú krásne chrumkavé, ale zároveň krehké.

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár