Ražný chlieb z kvásku
Dnes už mnoho gazdiniek pečie chleba a ďalšie domáce pečivo z kvásku. Samozrejme, rýchlejšie a jednoduchšie je to pomocou klasického čerstvého alebo sušeného droždia, ale verte, že chlieb z kvásku, ako ho robievali naše babičky, je to pravé orechové. Kvások síce musíte pripravovať dlhšie, aby bol vhodný na pečenie a musíte sa o neho starostlivo starať a prikrmovať ho, ale výsledok stojí určite za vyskúšanie. Žitný, pšeničný, pivný alebo iný chlebíček robievam doma veľmi často a v obchode som už pečivo nekúpila ani nepamätám kedy. Autor: Haanka
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
50 gkvások
250 g + 500 gražná celozrnná múka
250 mlvoda
400 mlvoda (pivo alebo srvátka)
100 grôzne semienka
18 gsoľ
- 50 g kvásku, 250 g ražnej celozrnnej múky, 250 ml vody. Necháme 10-12 h stáť.
- Potom odoberieme 50 g naspäť do pohára a do zvyšku pridáme:
500 g ražnej celozrnnej alebo len ražnej múky, 400 ml vody (piva alebo srvátky), 100 g rôznych semienok (ja som dala len slnečnicové), 18 g soli. - Všetko zmiešame dohromady, nehnetieme.
- Cesto dáme do formy na biskupský chlebíček, vyložila som papierom na pečenie a zabalíme do igelitu.
- Necháme kysnúť 2-3 hodiny až takmer zdvojnásobí objem.
- Pečieme 10 min na 250 stupňov, potom na 190 stupňov a pečieme 50 min.
- Krájame po 12 hod. Inak bude chlieb mazľavý.
Môj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Žitný chleba z kvásku.
KOMENTÁRE K RECEPTU