Ražný chlieb z kvásku

Recept Ražný chlieb z kvásku

Pridal: Haanka, 16.9.2020

Kategorie: Chlieb, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Dnes už mnoho gazdiniek pečie chleba a ďalšie domáce pečivo z kvásku. Samozrejme, rýchlejšie a jednoduchšie je to pomocou klasického čerstvého alebo sušeného droždia, ale verte, že chlieb z kvásku, ako ho robievali naše babičky, je to pravé orechové. Kvások síce musíte pripravovať dlhšie, aby bol vhodný na pečenie a musíte sa o neho starostlivo starať a prikrmovať ho, ale výsledok stojí určite za vyskúšanie. Žitný, pšeničný, pivný alebo iný chlebíček robievam doma veľmi často a v obchode som už pečivo nekúpila ani nepamätám kedy. Autor: Haanka

FOTKA OD VÁS

Pridal: Haanka, 16.9.2020

Kategorie: Chlieb, Pečivo

SUROVINY

50 gkvások
250 g + 500 gražná celozrnná múka
250 mlvoda
400 mlvoda (pivo alebo srvátka)
100 grôzne semienka
18 gsoľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. 50 g kvásku, 250 g ražnej celozrnnej múky, 250 ml vody. Necháme 10-12 h stáť.
  2. Potom odoberieme 50 g naspäť do pohára a do zvyšku pridáme:
    500 g ražnej celozrnnej alebo len ražnej múky, 400 ml vody (piva alebo srvátky), 100 g rôznych semienok (ja som dala len slnečnicové), 18 g soli.
  3. Všetko zmiešame dohromady, nehnetieme.
  4. Cesto dáme do formy na biskupský chlebíček, vyložila som papierom na pečenie a zabalíme do igelitu.
  5. Necháme kysnúť 2-3 hodiny až takmer zdvojnásobí objem.
  6. Pečieme 10 min na 250 stupňov, potom na 190 stupňov a pečieme 50 min.
  7. Krájame po 12 hod. Inak bude chlieb mazľavý.

Môj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť