NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Parížske rožky Predrevolučné zákusky - orechové mašličky
Predrevolučné zákusky - orechové mašličky
Recept Predrevolučné zákusky - orechové mašličky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   17.8.2021

Predrevolučné zákusky - orechové mašličky

Možno, že sa mašličky vyskytovali len lokálne alebo pod iným názvom, ťažko povedať. Každopádne to bude asi veľa podobné ako parížske rohlíčky, skúste a uvidíte.

Suroviny

Orechové tyčinky:

170 g
mleté orechy (vlašské alebo lieskové)
170 g
práškový cukor
2-3 lyžice
múka + na podsypanie
1 ks
vajce

Karamelový smotanový krém:

140 g
smotana na šľahanie 33%
1 lyžica
med
70 g
kvalitná mliečna čokoláda min. 40%
70 g
krupicový cukor
25 g
maslo

Na šľahanie:

180 - 200 g
smotana na šľahanie 40%

Čokoládová poleva:

120 g
horká čokoláda 60%
100 g
smotana na šľahanie 33%
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Rúru predhrejte na 160 stupňov, dva plechy si vyložte papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte mleté orechy, cukor a 2 lyžice múky. Pridajte vajcia a vypracujte cesto. Ak sa lepí a nedrží tvar, pridajte ďalšiu lyžicu múky, prípadne ešte trochu orechov alebo cukru. Veľa záleží na veľkosti vajíčka.
  3. Z cesta tvarujte malé valčeky, dlhé asi 6 cm ako malíček (cca 1-1,5 cm). Cesto pri pečení nabehne do šírky. Klaďte na plech s menšími rozostupami medzi sebou.
  4. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 10-12 minút. Upečené tyčinky nechajte vychladnúť na plechu
  5. Smotanu (140 g) dajte do malého kastrólika a na miernom ohni zohrejte spoločne s medom. Čokoládu dajte do sklenenej misy a nechajte rozpustiť v mikrovlnnej rúre. Cukor dajte do vyššieho hrnca a na miernom ohni ohrejte na karamel, opatrne, aby sa nespálil. Pridajte maslo, premiešajte, potom zalejte horúcou smotanou s medom. Pozor, zmes vypení nahor. Dobre rozmiešajte, nechajte trochu prevariť, aby sa cukor rozpustil.
  6. Tretinu horúcej karamelovej zmesi nalejte na rozpustenú čokoládu a miešajte stierkou, kým sa nevytvorí emulzia. Potom pridajte postupne druhú aj tretiu tretinu zmesi a postup opakujte. Nakoniec pomocou tyčového mixéra zmes premixujte do hladkej emulzie. Prikryte fóliou a dajte min. na 24 hodín do chladničky.
  7. Druhý deň prilejte k hustému základu 180-200 g čerstvej šľahačky, dobre premiešajte stierkou a vyšľahajte do tuhého krému. Šľahajte na nižšie otáčky, ku koncu veľmi opatrne, aby sa krém nezrazil.
    Krém si preložte do vrecka s rezanou trubičkou, ja som použila tú s malými zúbkami s priemerom cca 7 mm. Krúživými pohybmi nastriekajte krém na jednotlivé orechové tyčinky a dajte do chladničky poriadne vychladiť, než budete máčať v poleve. Ak chcete proces urýchliť, dajte na 20-30 minút do mrazničky.
    Nasekanú čokoládu dajte do misky a zalejte horúcou smotanou. Nechajte chvíľku stáť, potom stierkou vymiešajte do hladkej emulzie. Za občasného miešania nechajte vychladnúť, potom máčajte jednotlivé mašličky do polevy.
  8. Ak sa Vám stane, že pri namočení "odpadne" krém do polevy, sú tyčinky málo vychladené. Dajte ich na chvíľku do mrazničky, pomôže to :)
  9. Mašličky skladujte v chladničke, najlepšie sú hneď pár hodín po dokončení, kedy je orechové cesto také žuvacie, ďalšie dni je potom krásne vláčne.

Môj blog: Víkendové pečení

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár