Predrevolučné zákusky - orechové mašličky

Pridal: NajLucka, 17.8.2021
Kategorie: Parížske rožky, Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Koláče, keksíky, sušienky, Chuťovky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Možno, že sa mašličky vyskytovali len lokálne alebo pod iným názvom, ťažko povedať. Každopádne to bude asi veľa podobné ako parížske rohlíčky, skúste a uvidíte.
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 17.8.2021
Kategorie: Parížske rožky, Vianočné pečivo, Vianoce, Sviatočné pečenie, Koláče, keksíky, sušienky, Chuťovky
SUROVINY
Orechové tyčinky:
170 gmleté orechy (vlašské alebo lieskové)
170 gpráškový cukor
2-3 lyžicemúka + na podsypanie
1 ksvajce
Karamelový smotanový krém:
140 gsmotana na šľahanie 33%
1 lyžicamed
70 gkvalitná mliečna čokoláda min. 40%
70 gkrupicový cukor
25 gmaslo
Na šľahanie:
180 - 200 gsmotana na šľahanie 40%
Čokoládová poleva:
120 ghorká čokoláda 60%
100 gsmotana na šľahanie 33%
- Rúru predhrejte na 160 stupňov, dva plechy si vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte mleté orechy, cukor a 2 lyžice múky. Pridajte vajcia a vypracujte cesto. Ak sa lepí a nedrží tvar, pridajte ďalšiu lyžicu múky, prípadne ešte trochu orechov alebo cukru. Veľa záleží na veľkosti vajíčka.
- Z cesta tvarujte malé valčeky, dlhé asi 6 cm ako malíček (cca 1-1,5 cm). Cesto pri pečení nabehne do šírky. Klaďte na plech s menšími rozostupami medzi sebou.
- Smotanu (140 g) dajte do malého kastrólika a na miernom ohni zohrejte spoločne s medom. Čokoládu dajte do sklenenej misy a nechajte rozpustiť v mikrovlnnej rúre. Cukor dajte do vyššieho hrnca a na miernom ohni ohrejte na karamel, opatrne, aby sa nespálil. Pridajte maslo, premiešajte, potom zalejte horúcou smotanou s medom. Pozor, zmes vypení nahor. Dobre rozmiešajte, nechajte trochu prevariť, aby sa cukor rozpustil.
- Tretinu horúcej karamelovej zmesi nalejte na rozpustenú čokoládu a miešajte stierkou, kým sa nevytvorí emulzia. Potom pridajte postupne druhú aj tretiu tretinu zmesi a postup opakujte. Nakoniec pomocou tyčového mixéra zmes premixujte do hladkej emulzie. Prikryte fóliou a dajte min. na 24 hodín do chladničky.
- Druhý deň prilejte k hustému základu 180-200 g čerstvej šľahačky, dobre premiešajte stierkou a vyšľahajte do tuhého krému. Šľahajte na nižšie otáčky, ku koncu veľmi opatrne, aby sa krém nezrazil.
Krém si preložte do vrecka s rezanou trubičkou, ja som použila tú s malými zúbkami s priemerom cca 7 mm. Krúživými pohybmi nastriekajte krém na jednotlivé orechové tyčinky a dajte do chladničky poriadne vychladiť, než budete máčať v poleve. Ak chcete proces urýchliť, dajte na 20-30 minút do mrazničky.
Nasekanú čokoládu dajte do misky a zalejte horúcou smotanou. Nechajte chvíľku stáť, potom stierkou vymiešajte do hladkej emulzie. Za občasného miešania nechajte vychladnúť, potom máčajte jednotlivé mašličky do polevy. - Ak sa Vám stane, že pri namočení "odpadne" krém do polevy, sú tyčinky málo vychladené. Dajte ich na chvíľku do mrazničky, pomôže to :)
- Mašličky skladujte v chladničke, najlepšie sú hneď pár hodín po dokončení, kedy je orechové cesto také žuvacie, ďalšie dni je potom krásne vláčne.
Môj blog: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Předrevoluční zákusky - ořechové mašličky.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Ciasto z dawnego przepisu - orzechowe kokardki.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schoko-Nuss-Schleifchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Krémes diós rudak.
KOMENTÁRE K RECEPTU