Predrevolučné zákusky - orechové mašličky

Recept Predrevolučné zákusky - orechové mašličky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Možno, že sa mašličky vyskytovali len lokálne alebo pod iným názvom, ťažko povedať. Každopádne to bude asi veľa podobné ako parížske rohlíčky, skúste a uvidíte.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Orechové tyčinky:

170 gmleté orechy (vlašské alebo lieskové)
170 gpráškový cukor
2-3 lyžicemúka + na podsypanie
1 ksvajce

Karamelový smotanový krém:

140 gsmotana na šľahanie 33%
1 lyžicamed
70 gkvalitná mliečna čokoláda min. 40%
70 gkrupicový cukor
25 gmaslo

Na šľahanie:

180 - 200 gsmotana na šľahanie 40%

Čokoládová poleva:

120 ghorká čokoláda 60%
100 gsmotana na šľahanie 33%

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Rúru predhrejte na 160 stupňov, dva plechy si vyložte papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte mleté orechy, cukor a 2 lyžice múky. Pridajte vajcia a vypracujte cesto. Ak sa lepí a nedrží tvar, pridajte ďalšiu lyžicu múky, prípadne ešte trochu orechov alebo cukru. Veľa záleží na veľkosti vajíčka.
  3. Z cesta tvarujte malé valčeky, dlhé asi 6 cm ako malíček (cca 1-1,5 cm). Cesto pri pečení nabehne do šírky. Klaďte na plech s menšími rozostupami medzi sebou.
  4. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 10-12 minút. Upečené tyčinky nechajte vychladnúť na plechu
  5. Smotanu (140 g) dajte do malého kastrólika a na miernom ohni zohrejte spoločne s medom. Čokoládu dajte do sklenenej misy a nechajte rozpustiť v mikrovlnnej rúre. Cukor dajte do vyššieho hrnca a na miernom ohni ohrejte na karamel, opatrne, aby sa nespálil. Pridajte maslo, premiešajte, potom zalejte horúcou smotanou s medom. Pozor, zmes vypení nahor. Dobre rozmiešajte, nechajte trochu prevariť, aby sa cukor rozpustil.
  6. Tretinu horúcej karamelovej zmesi nalejte na rozpustenú čokoládu a miešajte stierkou, kým sa nevytvorí emulzia. Potom pridajte postupne druhú aj tretiu tretinu zmesi a postup opakujte. Nakoniec pomocou tyčového mixéra zmes premixujte do hladkej emulzie. Prikryte fóliou a dajte min. na 24 hodín do chladničky.
  7. Druhý deň prilejte k hustému základu 180-200 g čerstvej šľahačky, dobre premiešajte stierkou a vyšľahajte do tuhého krému. Šľahajte na nižšie otáčky, ku koncu veľmi opatrne, aby sa krém nezrazil.
    Krém si preložte do vrecka s rezanou trubičkou, ja som použila tú s malými zúbkami s priemerom cca 7 mm. Krúživými pohybmi nastriekajte krém na jednotlivé orechové tyčinky a dajte do chladničky poriadne vychladiť, než budete máčať v poleve. Ak chcete proces urýchliť, dajte na 20-30 minút do mrazničky.
    Nasekanú čokoládu dajte do misky a zalejte horúcou smotanou. Nechajte chvíľku stáť, potom stierkou vymiešajte do hladkej emulzie. Za občasného miešania nechajte vychladnúť, potom máčajte jednotlivé mašličky do polevy.
  8. Ak sa Vám stane, že pri namočení "odpadne" krém do polevy, sú tyčinky málo vychladené. Dajte ich na chvíľku do mrazničky, pomôže to :)
  9. Mašličky skladujte v chladničke, najlepšie sú hneď pár hodín po dokončení, kedy je orechové cesto také žuvacie, ďalšie dni je potom krásne vláčne.

Môj blog: Víkendové pečení

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť