NajRecept.sk Polievky Husté polievky Fazuľová polievka Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo
Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo
Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   15.5.2023

Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo

Počuli ste už niekedy o pokrme zvanom podbitá pasuľa, prípadne podbitá fazula? Jedná sa o pokrm, ktorý je typický pre Slovensko a Maďarsko, ale ľahko si ho môžete pripraviť aj doma. Na prípravu tejto fazuľovej polievky na kyslo budete potrebovať hlavne fazuľu a pár ďalších surovín.

35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
vašich obľúbených fazúľ / fazuľa v plechovke
5 ks
zemiaky
0,5 l až 1 l
mlieko
2-3 lístky
bobkový list
5 guličiek
nové korenie
podľa chuti
soľ
1 ks
vajce
1 balenie
kyslá smotana
podľa chuti
ocot
podľa chuti
hladká múka
podľa chuti
čerstvý kôpor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Začnite tým, že namočíte fazuľu aspoň na 2 hodiny do vody do hrnca a pridáte k nej bobkový list a nové korenie. Pokiaľ si chcete ušetriť čas, použite fazuľu z plechovky, ktorú namáčať vôbec nemusíte.
  2. Zatiaľ čo sa bude fazuľa namáčať v hrnci spoločne s korením, olúpte a nakrájajte si zemiaky na kocky.
  3. Zemiaky pridajte do hrnca k fazuli.
  4. Počas toho, čo sa zemiaky s fazuľou budú variť v hrnci, zmiešajte si v mise kyslú smotanu, vajce, mlieko a hladkú múku. Vytvorte si zmes, ktorá bude viac tekutá a ľahko sa bude vmiešavať do hrnca.
  5. Až budú zemiaky takzvane „na skus“, začnite do hrnca pomaly pridávať zmes zo smotany, vajec, mlieka a múky do hrnca. Po celý čas obsah hrnca dôkladne miešajte, aby bola konzistencia polievky hladká a bez nechcených hrudiek.
  6. Následne polievku osoľte, podľa chuti do nej pridajte ocot a vypnite sporák.
  7. Polievku servírujte posypanú čerstvým kôprom, ktorý nakrájate najemno.

Tipy pre prípravu

- Čas prípravy polievky si môžete skrátiť použitím fazule z plechovky, prípadne namočením klasickej fazule deň vopred.

- Hustotu polievky si môžete upraviť podľa svojho - ak je veľmi tekutá, pridajte do nej mlieko zmiešané s múkou, ak je naopak príliš hustá, nebojte sa ju rozriediť mliekom.

- Do polievky môžete podľa chuti pridať aj sladkú papriku, cesnak, korenie aj mrkvu.

- Polievku môžete podávať samotnú alebo s chlebom. Pre fazuľovú polievku na kyslo je typické, že je veľmi hutná a zasýti vás naozaj na dlhú dobu.

- Keď sa vám stane, že do polievky pridáte príliš octu, nebojte sa jej chuť dorovnať cukrom.

- Okrem kôpru sa dá polievka servírovať aj s čerstvou petržlenovou vňaťou či jarnou cibuľkou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár