Perníčky zo špaldovej a pohánkovej múky

Recept Perníčky zo špaldovej a pohánkovej múky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Posledné roky som začala pri pečení perníkov experimentovať s múkami a surovinami. Tento rok som perníčky pekla so špaldovou a pohánkovou múkou a kokosovým olejom namiesto masla. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

250 gšpaldová múka hladká
150 gpohánková múka
100 gmed
150 gpráškový cukor
1 lyžicakakao
1 lyžičkasóda bicarbona
2 lyžičkyperníkové korenie
50 gkokosový olej
2 ksvajce
podľa potrebyvoda na zamiesenie
na potretievajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Kokosový tuk jemne zahrejte a necháme vychladnúť, aby bol ešte tekutý, ale už nie horúci. Med by mal byť tiež tekutý, nie cukrový.
  2. Všetky suroviny zamiešame a ručne v miske vypracujte mäkké, veľmi lepkavé cesto. Vodu pridávam podľa potreby a podľa toho, ako saje múka (spravidla 1 - 2 lyžice, niekedy aj viac).
  3. Hotové zamiesené cesto preložím na pomúčenú pracovnú dosku a vytváram bochník, zabalím ho do potravinárskej fólie a odložím do druhého dňa do chladničky (najlepšie cez noc). Cesto je tesne po zamiešaní mäkké a lepkavé, ale v chladničke stuhne. Druhý deň cesto vyberiem z chladničky minimálne 2 hodiny pred tým, než s ním chcem pracovať a nechám ho odpočívať pri izbovej teplote, aby trochu zmäklo.
  4. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 - 5 mm (perníky v rúre ešte podrastú) a formičkami vykrojím rôzne tvary a ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Na plech dávam vždy rovnaké tvary pečiva, aby sa piekli rovnomerne. Perníčky pečiem asi 5 - 8 minút na 180° podľa veľkosti a tvaru (riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Menšie tvary pečiem kratšie a väčšie tvary pečiem dlhšie, treba ich strážiť. Perníčky nepečte zbytočne dlho, aby sa nevysušili.
  5. Upečené perníčky ešte za horúca potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám vychladnúť na rovnej ploche.
  6. Potom perníčky ozdobím bielkovou polevou, marcipánom, čokoládou alebo orieškami podľa času a chuti.
  7. Poznámka: Cesto môžete nechať v chladničke odpočívať aj 2 - 3 dni. Perníčky si môžete urobiť aj bez kakaa, ale ja robievam radšej s kakaom, na tmavom pekne vynikne biela poleva. Tieto perníčky pri pečení dobre držia tvar a z tohto cesta sa dajú upiecť aj väčšie tvary ako napríklad perníkové chalúpky, stromčeky alebo betlehemy.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť