Maďarské polievky sú vyhlásené a nie je sa čomu diviť, sú natoľko husté a výživné, že niekedy nahradia aj druhý chod. Maďarská fazuľová polievka patrí medzi tradičné polievky, na ktoré Maďari nedajú dopustiť. Svoj názov "Jókai bableves" získala podľa známeho maďarského románopisca Móra Jókaia.
Do polievky môžete tiež pridať rezance alebo iné cestoviny. Tradičnou maďarskou závarkou sú tzv. csipetke (múka, vajcia, soľ a trocha vody – z vypracovaného cesta z uvedených ingrediencií ukrajujeme menšie kúsky, ktoré sa nechajú vysušiť a následne sa vložia do polievky).
Kyslou smotanou môžete celú polievku zjemniť. Rozmiešajte ju v miske s trochou polievky a vlejte do hrnca so zvyškovou polievkou – týmto krokom zaistíte, aby sa vám smotana v polievke nezrazila. Stačí ale, keď pri podávaní do polievky vložíte lyžicu kyslej smotany a dozdobíte petržlenovou vňaťou.
Možnou alternatívou údeného mäsa je použitie maďarskej klobásy, ktorá však zmení celkovú chuť polievky.
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu