NajRecept.sk Polievky Husté polievky Fazuľová polievka Najlepšia a najsýtejšia Maďarská fazuľová polievka. Odporúčame variť na všetky sviatky.
Najlepšia a najsýtejšia Maďarská fazuľová polievka. Odporúčame variť na všetky sviatky.
Recept Najlepšia a najsýtejšia Maďarská fazuľová polievka. Odporúčame variť na všetky sviatky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   22.2.2023

Najlepšia a najsýtejšia Maďarská fazuľová polievka. Odporúčame variť na všetky sviatky.

Maďarské polievky sú vyhlásené a nie je sa čomu diviť, sú natoľko husté a výživné, že niekedy nahradia aj druhý chod. Maďarská fazuľová polievka patrí medzi tradičné polievky, na ktoré Maďari nedajú dopustiť. Svoj názov "Jókai bableves" získala podľa známeho maďarského románopisca Móra Jókaia.

30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
údené bravčové koleno
2 ks
mrkva
1 ks
petržlen
kúsok
celer
500 g
fazuľa
1 ks
červená cibuľa
2 strúčiky
cesnak
2 lyžičky
sladká mletá paprika
3 lyžice
sadlo
3 lyžice
hladká múka
soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, zelerová vňať, ligurček na dochutenie
kyslá smotana
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Začnite tým, že si deň dopredu namočíte fazuľu. Údené koleno dajte do hrnca, zalejte studenou vodou a dajte variť. Varte asi jednu hodinu, uvarené koleno nechajte vychladnúť a následne z neho oberte mäso, ktoré nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Do vývaru z kolena vsypte fazuľu a dajte variť. Koreňovú zeleninu a cesnak očistite a pridajte do polievky. Nakoniec do hrnca vložte aj mäso. Pridajte soľ, korenie a bylinky (soľte opatrne, údené koleno je slané samo o sebe dosť) a varte do zmäknutia. Medzitým si pripravte zásmažku.
  3. Sadlo rozpustite, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a opražte. Zasypte múkou a ku koncu pridajte červenú mletú papriku. Zásmažku celý čas dôkladne miešajte.
  4. Zeleninu z polievky vytiahnite, nakrájajte na menšie kúsky, ktoré vráťte do polievky. Pridajte ju do vriacej polievky, poriadne rozmiešajte, a ešte pár minút nechajte polievku prevariť.
  5. Polievku podávajte s kyslou smotanou.

Tipy na vylepšenie polievky:

Do polievky môžete tiež pridať rezance alebo iné cestoviny. Tradičnou maďarskou závarkou sú tzv. csipetke (múka, vajcia, soľ a trocha vody – z vypracovaného cesta z uvedených ingrediencií ukrajujeme menšie kúsky, ktoré sa nechajú vysušiť a následne sa vložia do polievky).

Kyslou smotanou môžete celú polievku zjemniť. Rozmiešajte ju v miske s trochou polievky a vlejte do hrnca so zvyškovou polievkou – týmto krokom zaistíte, aby sa vám smotana v polievke nezrazila. Stačí ale, keď pri podávaní do polievky vložíte lyžicu kyslej smotany a dozdobíte petržlenovou vňaťou.

Možnou alternatívou údeného mäsa je použitie maďarskej klobásy, ktorá však zmení celkovú chuť polievky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár