NajRecept.sk Zavaraniny Čalamády Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania
Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania
Recept Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   13.9.2020

Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania

Vynikajúca príloha k hlavnému jedlu, ktorú si viete pripraviť aj bez zdĺhavého zavárania. Zvládne ju pripraviť aj začínajúci kuchár, ktorý so zaváraním nemá žiadne skúsenosti.

Suroviny
2 kg
hlávková kapusta
1 kg
šalátová uhorka
500 g
cibuľa
500 g
mrkva
1 kg
paprika rôznych farieb
1 lyžica
celé korenie
70 g
soľ
podľa chuti
feferónky
300 ml
ocot
400 g
kryštálový cukor
4 ks
bôbkový list
1 lyžička
kyselina citrónová
1 lyžička
Borken - hydrogensiričitan draselný
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na prípravu. Umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. S kapustou si môžete pomôcť tak, že ju nastrúhate na hrubom strúhadle alebo použijete strúhadlo, ktorým krájate uhorky. Všetku zeleninu spolu v miske premiešame.
  2. V druhej miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bôbkový list, kyselinu citrónovú a Borken. Borken zoženiete v obchode, kde predávajú víno alebo vo väčších supermarketoch.
  3. Touto zmesou zasypeme zeleninu, pridáme ocot a všetko spolu premiešame. Najlepšie rukami. Takto premiešanú zeleninu necháme stáť 6-7 hodín, aby pustila šťavu a až potom s ňou pracujeme ďalej.
  4. Zeleninu vtlačíme do zaváracích pohárov až po vrch a zalejeme ju ešte šťavou, ktorá nám zostala v miske. Ak chcete, môžete do každého pohára pridať pikantnú feferónku.
  5. Poháre dôkladne uzavrieme a necháme ich na chladnom mieste odpočívať niekoľko týždňov, cca 4-6.
  6. Po 4-6 týždňoch môžete čalamádu konzumovať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár