Maslová špaldová vianočka

Recept Maslová špaldová vianočka

Pridal: danavyk1991, 6.10.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vianočka nemusí byť len na Vianoce. Ja ju robievam doma často, na raňajky alebo na večeru. S maslom a medom to je neuveriteľná dobrota. Často som ju robievala z klasickej bielej múky, ale prešla som na špaldovú. Nemá síce takú bielu farbu ako vianočky z obchodu, ale je predsa zdravšia. Špaldová múka je trochu hrubšia, je tuhšia, ale zato ľahšie stráviteľná. Určite vyskúšajte, ak ste ešte so špaldovou nepiekli. Je vynikajúca a ako som už spomínala s maslom a medom najlepšia. Autor: Danavyk

FOTKA OD VÁS

Pridal: danavyk1991, 6.10.2020

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianočka, Vianoce, Pečivo

SUROVINY

Cesto:

375 gšpaldová múka
150 mlmlieko
75 gmaslo
1/2 kockydroždie
75 gcukor
2 ksžĺtok
1 bal.vanilkový cukor
hrozienka
citrónová kôra

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Hrozienka namočíme do rumu a necháme nasiaknúť. Zarobíme kvások z cukru, droždia a teplého mlieka.
  2. Do misy dáme múku so zvyšným cukrom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, prilejte kvások, zvyšok mlieka, žĺtky a rozpustené maslo. Ja rovno pridávam aj hrozienka a vypracujem tuhšie cesto a nechávam kysnúť dve hodiny (2x premiesime počas kysnutia).
    Pletiem zo šiestich prameňov a nechávam pol hodinky na plechu kysnúť ešte.
  3. Zo začiatku pečenia potierame mliekom, pred koncom žĺtkom.
  4. 180° C a pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 160° C a pečte ešte 20-25 minút dozlatista.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť