NajRecept.sk Dezerty Muffiny a Cupcakes Malinovo-čokoládové penové tortičky
Malinovo-čokoládové penové tortičky
Recept Malinovo-čokoládové penové tortičky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   20.9.2020

Malinovo-čokoládové penové tortičky

Na prvý pohľad sa Vám možno budú zdať zložité na prípravu, ale nebojte, je to jednoduchšie, než by sa mohlo zdať.

Suroviny

Malinová pena:

125 g
mascarpone
125 g
smotany na šľahanie
50-60 g
čerstvé maliny
1-2 lyžice
malinová marmeláda alebo práškový cukor
3 g
prášková želatína + trocha vody

Zrkadlová čokoládová poleva:

4 g
želatína v prášku
25 g
studená voda
45 g
kakaový prášok
88 g
smotana na šľahanie
125 g
krupicový cukor
45 g
voda

Čokoládová pena:

300 g
smotana na šľahanie
125 g
horká čokoláda min. 50%

Na zostavenie budete potrebovať:

na vykrojenie
kúsok tortového korpusu, 6 koliesok
guľatý ráfik s priemerom 8 cm a výškou 4 cm
fólia
sáčok
zdobiaca trubička
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Uvedený recept je na 6 tortičiek s priemerom 8 cm, ale pokojne si urobte rovno z dvojitej dávky :)) Aspoň deň vopred si pripravte malinovú penu a čokoládovú polevu.
  2. Malinová pena:
    Želatínu dajte do misky, zalejte malým množstvom vody a nechajte napučať.
    Mascarpone vyšľahajte s marmeládou alebo cukrom, pridajte celé maliny a zľahka zašľaháme. V kréme by mali zostať viditeľné kúsky ovocia. Smotanu vyšľaháme a opatrne vmiešajte do mascarpone s malinami.
    Želatínu zohrejte v mikrovlnnej rúre, tak aby sa rozpustila. Veľmi opatrne, len na pár sekúnd, nesmie sa variť. Do rozpustenej želatíny dajte dve lyžice malinovej zmesi a dobre premiešajte. Vlejte späť do misy s malinovou zmesou a dobre premiešajte.
    Rozdeľte do 6 košíčkov na muffiny. Najlepšie je na to forma silikónová, ale pôjde to aj do klasickej plechovej, ktorú si vyložte papierovými košíčkami. Formu prikryte fóliou alebo alobalom a dajte na niekoľko hodín do mrazničky. Ku stuhnutiu by mali stačiť asi dve hodiny, ale pokojne môžete zamraziť na niekoľko dní. Môžete tak skvele zúžitkovať nadbytok malín alebo iného ovocia, ktoré by inak už dlho nevydržalo čerstvé.
  3. Zrkadlová čokoládová poleva:
    Želatínu dajte do misky, zalejte vodou a nechajte napučať. Do rajnice dajte vodu, smotanu a cukor a priveďte do varu. Znížte teplotu a vmiešajte preosiate kakao. Za stáleho miešania zľahka povarte asi 1 - 2 minúty, stiahnite z ohňa a nechajte trocha vychladnúť. Trochu kakaovej zmesi vmiešajte do napučané želatíny a miešajte do jej rozpustenia. Vlejte späť do hrnca s kakaovou zmesou a premiešajte. Potom pomocou tyčového mixéra vymiešajte do hladkej a lesklej emulzie. Prelejte do sklenenej misy a prikryte fóliou. Fóliu položte priamo na polevu, aby sa neurobila koža. Dajte do chladničky vychladnúť cez noc.
  4. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre a nechajte za občasného miešania úplne vychladnúť. Smotanu vyšľahajte do tuha a po lyžiciach opatrne vmiešajte stierkou do studenej čokolády.
  5. K zostaveniu budete potrebovať:

    kúsok tortového korpusu na vykrojenie 6 koliesok
    guľatý ráfik s priemerom 8 cm a výškou 4 cm
    fólia
    sáčok a zdobiacu trubičku

    Ráfikom si vykrojte 6 koliesok z korpusu, ktoré budú slúžiť ako základňa tortičiek. Môžete použiť akýkoľvek Váš obľúbený recept na korpus. Ja pre tieto príležitosti zvyčajne skladujem v mrazničke malé zvyšky a odrezky korpusov. Alebo si môžete upiecť kolieska do zásoby :))

    Vnútorný obvod ráfika vyložte fóliou, na dno položte koliesko korpusu. Z mrazničky si vyberte malinovú penu a jeden "muffin" položte na korpus. Čokoládovú penu si dajte do zdobiaceho vrecúška s užšou trubičkou a nastriekajte na malinovú penu. Vyplňte všetky medzery a povrch uhlaďte. Ráfik opatrne stiahnite a pokračujte rovnakým spôsobom u ďalších piatich tortičiek. Je dobré umiestniť si tortičky na tácku, ktorú potom zabaľte do alobalu a dajte na niekoľko hodín zamraziť. Najlepšie cez noc, môžete pokojne aj dlhšie.

    Čokoládovú polevu ohrejte v 10 sekundových intervaloch v mikrovlnnej rúre na teplotu asi 40 stupňov, zakaždým dobre premiešajte. Za občasného miešania nechajte chvíľku vychladnúť. Tortičky vyberte z mrazničky, zložte z nich fóliu a vyskladajte si ich na chladiacu mriežku. Polevou ich jednu po druhej polejte a nechajte stuhnúť. Tento druh polevy nikdy úplne nestuhne, vždy bude na dotyk "lepivá". Tortičky opatrne pomocou noža alebo stierky preložte z mriežky na tácky a zdobte podľa vlastnej fantázie. Dajte chladiť do chladničky.

  6. Nenechajte sa odradiť "dlhšou" prípravou a tortičky vyskúšajte, naozaj stoja za to. Ak nemáte ráfik zodpovedajúcej veľkosti, skúste improvizovať alebo použite formu na muffinky. Moja prvá verzia bola tiež do silikónovej formy na muffinky a peny som dokonca prehodila :)) ako môžete vidieť na fotke.

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár