NajRecept.sk Dezerty Koláče Makový koláč so strúhaným jablkom a bielkovou perinkou
Makový koláč so strúhaným jablkom a bielkovou perinkou
Recept Makový koláč so strúhaným jablkom a bielkovou perinkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   8.9.2021

Makový koláč so strúhaným jablkom a bielkovou perinkou

Fantastický makový koláč so strúhaným jablkom a bielkovou perinkou. Milujem makové koláče, zákusky, záviny a kysnuté buchty. Mak je moja obľúbená surovina v sladkých dezertoch. A dokonca milujem aj parené buchty posypané makom. Autor: Mineralka

45 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
hladká múka
100 g
práškový cukor
120 g
maslo
2 ks
žĺtok
štipka
soľ
1/2 bal.
prášok do pečiva
2 lyžice
kyslá smotana

Plnka:

300 g
mletý mak
200 g
práškový cukor
300 ml
mlieko
2 ks
žĺtok
1 ks
citrónová kôra
2 ks
jablko
2 lyžice
strúhanka

Pena:

4 ks
bielok
200 g
kryštálový cukor
1 lyžica
práškový cukor

Ďalej potrebujeme:

4 lyžice
džem
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme náplň. Dáme variť mlieko s cukrom. Keď mlieko vrie, odstavíme a pridáme mletý mak. Premiešame a varíme dovtedy, kým nedostaneme hustú hmotu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme žĺtka, strúhané jablká, citrónovú kôru a v neposlednom rade aj strúhanku na zahustenie.
  2. Cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Potom ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (cca 25x35cm) a prenesieme pomocou valčeka na plech.
  3. Cesto upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov po dobu cca 6 minút. 
  4. Predpečené cesto potrieme džemom a navrstvíme pripravenú makovú plnku. Pekne zarovnáme a dáme dopiecť.
  5. Pečieme ďalších 15 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme bielkovú penu.
  6. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a postupne pri šľahaní pridávame kryštálový cukor. Šľaháme dovtedy, kým nemáme pevný sneh. Po 15 minútach koláč vyberieme a navrstvíme pripravený vyšľahaný sneh, ktorý ešte jemne poprášime práškovým cukrom.
  7. Vložíme späť do rúry a pečieme dovtedy, kým sneh nezíska krásnu zlatú farbu. Po upečení necháme úplne vychladnúť a môžeme krájať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár