NajRecept.sk Prílohy Zemiaky Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.
Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.
Recept Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
michaela.r    ·   18.4.2023

Len málo ľudí pozná lepenice. Ak máte doma zemiaky, pripravte sýte jedlo za pol hodiny a za málo peňazí.

Lepenice je tradičný pokrm, ktorý v sebe skrýva jedinečnú kombináciu chutí zemiakov a kyslej kapusty. Hoci sa často podáva ako príloha, lepenica môže byť servírovaná aj ako samostatné jedlo. S týmto jednoduchým receptom ju pritom uvaríte bleskovo.

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
700 g
zemiaky
500 g
kyslá kapusta
1 ks
cibuľa
2 lyžice
bravčová masť (možno nahradiť olejom)
podľa chuti
slanina
podľa chuti
mletá rasca
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zemiaky olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Varte v osolenej vode do zmäknutia.
  2. Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si kapustu. Najprv treba olúpať a nakrájať najemno cibuľu. V panvici rozohrejte masť alebo olej a cibuľku opražte dozlatista.
  3. Následne pridajte nakrájanú slaninu a nechajte ľahko vyškvariť.
  4. Kyslú kapustu sceďte, vodu z nej si však nechajte. Kapustu pokrájajte na menšie kúsky a pridajte ju do panvice.
  5. Orestujte, podľa potreby pridajte trochu vody. Využiť môžete kyslý nálev z kapusty a prispôsobiť tak chuť celého pokrmu.
  6. Dochuťte ešte soľou, mletým čiernym korením a rascou. Potom môžete odstaviť z platne.
  7. Uvarené zemiaky sceďte a roztlačte.
  8. Primiešajte k nim pripravenú kapustu a všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  9. Lepenicu si môžete užiť len tak, napríklad na večeru – stačí pri servírovaní pridať osmaženú cibuľku navrch, odporúča sa zapíjať kyslým mliekom.
  10. Prípadne však lepenicu možno využiť ako prílohu – hojne sa pridáva k zabíjačkovým pochúťkam, ale aj bravčovému mäsu (pečenému aj varenému), či údeninám.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár