Krémové rizoto s hráškom
Tradičné české rizoto je husté, s mrkvou, hráškom, uvareným kuracím mäsom, prípadne s mäsom, ktoré sme obrali z kostí z polievky a vo väčšine prípadov je suché. Pravé talianske rizoto je mazľavé až riedke, s poriadnou dávkou nastrúhaného parmezánu. Ja som dnes varila bez mäsa, obyčajné hráškové rizoto, do ktorého som pridala aj suché biele víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Základ:
1 hrnčekryža Arborio alebo iná vhodná na rizoto
100 mlsuché biele víno
600 mlzeleninový alebo kurací vývar
2 strúčikycesnak
4 ksjarná cibuľa (iba biela časť)
2 lyžiceolivový olej
1 lyžicamaslo
300 gmrazený alebo čerstvý hrášok
Na záver:
100 gparmezán
2 lyžicemaslo
- Do hrnca dáme olej a maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť. Vsypeme ryžu (nepreplachujeme!) a cca 10 minút za stáleho miešania restujeme. Pridáme nasekaný cesnak, víno a necháme ho úplne odpariť.
- Potom pridáme 1 naberačku vývaru a miešame. Až sa "vcucne", pridáme ďalšiu naberačku. Tento postup opakujeme do zmäknutia ryže, čo trvá 15 - 20 minút.
- Tesne pred koncom pridáme hrášok, ktorý sme si predtým preliali vriacou vodou a následne prepláchli ľadovou.
- Po chvíli pridáme nastrúhaný parmezán a úplne nakoniec pridáme chladné maslo.
- Všetko premiešame a prípadne dosolíme.
Môj blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Krémové rizoto s hráškem.
KOMENTÁRE K RECEPTU