NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Krehké rožky z kyslého mlieka
Krehké rožky z kyslého mlieka
Recept Krehké rožky z kyslého mlieka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Janaha    ·   17.12.2021

Krehké rožky z kyslého mlieka

Náš starý rodinný recept na krehké nekysnuté plnené rožteky. Chcela som ešte napísať aj "lacné", ale to pri dnešných cenách masla už dávno nie je pravda... pokiaľ chcete, vyskúšajte.

Suroviny

Budeme potrebovať:

500 g
hladká múka
375 g
maslo
10 lyžíc
kyslé mlieko
štipka
soľ

Plnka:

orechová, maková, lekvár (čokoľvek, čo máte radi)
práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na obaľovanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Všetky suroviny ručne zmiešame v miske (maslo musí byť studené z chladničky) a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník. S cestom sa zle pracuje - dosť sa lepí, ale na pomúčenej doske sa to upraví. Pomúčený bochník potom zabalíme do priesvitnej kuchynskej fólie a dáme najmenej na 12 hodín (najlepšie cez noc) do chladničky.
  2. Druhý deň cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme malé bochníčky. Každý rozvaľkáme do kruhu (približne veľkosti dezertného taniera), radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov.
  3. Na širší kraj trojuholníka dáme trochu náplne a zrolujeme zo širšej strany. Rožteky kladieme na plech vyložený papierom a keď sú všetky hotové, tak ich upečieme. Pekla som na 180° asi 15 minút do svetlohneda (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Nepečte ich veľmi na tmavo, vysušia sa. Vychladnuté rohlíčky obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.

* Poznámka: Do cesta nejde žiadny cukor, kypriaci prášok ani vajcia. Rohlíčky pred pečením ničím nepotierajte. Tie na foto sú plnené s orechovou plnkou. Pomleté vlašské orechy som preliala vriacou vodou (môžete aj mliekom) tak, aby plnka nebola veľmi riedka, osladila (podľa chuti) a ešte krátko povarila do zhustnutia a nechala vychladnúť. Rovnako robím aj makovú plnku. Množstvo orechov, resp. maku na náplň neviem presne napísať, spotreba plnky záleží na tom, ako veľmi rohlíčky naplníte. Ja to zvyčajne robím tak, že si urobím plnku z 200 - 250 g orechov alebo maku a zvyšné rohlíčky (na ktoré mi už nevystane plnka) naplním lekvárom. Ak nemáte dobré domáce kyslé mlieko, môžete skúsiť použiť redší biely jogurt, prípadne redšiu menej percentnú kyslú smotanu, ale pôvodný recept je s kyslým mliekom.

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár