NajRecept.sk Mäso Kačacie mäso Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou
Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou
Recept Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Danula Vašíčková    ·   14.3.2024

Kačacie prsia na mede s červenou kapustou a jemnou zemiakovou knedľou

Len čo sme úspešne vyškriabli z misy posledné sústa zemiakového šalátu, už je tu ďalšia dobrota... Autor: Danka

45 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny
Mäso:
4 ks
kačacie prsia s kožou
100 ml
portské víno
2 lyžičky
tekutý med
1 lyžička
sušený tymián
podľa potreby
soľ
podľa potreby
mleté čierne korenie
cca 300 ml
vývar
Knedle:
1 kg
deň vopred v šupke uvarených zemiakov (olúpať)
140 g
detská krupička
140 g
solamyl
100 g
hrubá múka
1 ks
veľké vajce
1 lyžička
soľ
Kapusta:
1 ks
menšia hlávka červenej kapusty (nakrúhať)
2 ks
stredne veľká cibuľa (nadrobno)
1 ks
jablko (nahrubo nastrúhať)
100 ml
červené víno
2 lyžice
kryštálový cukor
podľa potreby
soľ
podľa potreby
mleté čierne korenie
podľa potreby
olej
2 lyžice
ocot
1 ks
väčší zemiak (najemno nastrúhať)
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Prsia očistíme a kožu zvrchu niekoľkokrát narežeme, dávame pritom pozor, aby sme nerezali až do mäsa. zo všetkých strán osolíme, okoreníme a potrieme medovou marinádou. Prstami všetko votrieme do mäsa a uložíme do sklenenej nádoby, tú potom zakryjeme vekom alebo strčíme do igelitového vrecka a dáme do chladničky cez noc odležať.
  2. Druhý deň prsia vložíme do suchej panvice kožou dole a postupne zahrievame, aby sa začala z kože uvoľňovať masť, ktorú odoberáme do hrnčeka. Opekáme zvoľna asi 10 minút a dávame pozor, aby sme mäso nespálili. Potom jednotlivé kusy mäsa otočíme a opäť zvoľna opekáme. Opečené prsia vložíme do pekáča, zakryjeme pokrievkou a dáme na 15 minút do rúry na 120 stupňov. Potom z rúry vyberieme a necháme ešte asi 10 minút v pekáčiku, potom nakrájame na tenké plátky a ihneď servírujeme.
  3. Výpek v panvici zalejeme vývarom, prilejeme zvyšok marinády a šťavu necháme chvíľku "odvariť".
  4. Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so zvyškom surovín. Z cesta ihneď tvoríme malé okrúhle knedličky veľkosti pimpongovej loptičky. Vhadzujeme do vriacej osolenej vody, od dna pekne nadvihneme, aby sa neprilepili k spodku hrnca a varíme približne 20 minút. Hotové vylovíme sitkom, vsypeme do väčšej misy a mierne vychladnuté zľahka premastíme olejom, aby sa nám nezlepili.
  5. Na oleji necháme speniť cibuľu, prisypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom vsypeme kapustu, osolíme a okoreníme, pridáme ocot a dusíme asi 20 minút pod pokrievkou, potom podlejeme vínom, pridáme jablko, premiešame a opäť dusíme, kým nebude kapusta takmer mäkká. Zahustíme strúhaným zemiakom a necháme prevariť. Dochutíme soľou a korením.
  6. Najlepšie je nechať kapustu do druhého dňa v chladničke preležať.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár