NajRecept.sk Dezerty Múčniky Fašiangové Božie milosti - fotopostup
Fašiangové Božie milosti - fotopostup
Recept Fašiangové Božie milosti - fotopostup
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Jaja79    ·   14.3.2021

Fašiangové Božie milosti - fotopostup

Hovorí sa im fanky alebo božie milosti. Typické fašiangové jedlo známe v Čechách, na Morave i na Slovensku. Autor: Jaja

25 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Budeme potrebovať:

2,5 hrnčeka
hladká múka
5 ks
žĺtok
200 g
kyslá smotana
štipka
soľ
1,5 lyžice
rum
na vyprážanie
olej
na posypanie
práškový cukor
na posypanie
vanilkový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Múku spolu so soľou preosejeme cez sito. Do stredu urobíme jamku a pridáme žĺtky, kyslú smotanu a rum. Vypracujeme hladké cesto.
  2. Pripravené cesto dvakrát pomelieme na mlynčeku (používame mlynček na mäso, ktorý má čo najmenšie "dierky"). Cesto tak získa objem, je nadýchané a pružné.
  3. Pomleté cesto rozdelíme na 3 časti. Keď s cestom nepracujeme, stále ho máme zakryté bavlnenou utierkou, aby nám nevyschlo.
  4. Cesto pomocou valčeka rozvaľkáme na tenký plát (cca 2 mm). Pomocou ozubeného kolieska nakrájame kosodĺžniky. Do každého urobíme uprostred jeden rez a oba kraje cez tento otvor pretočíme. Takto pripravené malé kosodĺžniky ukladáme do rozpáleného oleja a smažíme do zlata.
  5. Upečené odkladáme na papierový obrúsok, aby sme sa zbavili prebytočného oleja a následne ich posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár