NajRecept.sk Dezerty Múčniky Fantastické nebeské rezy - krok za krokom
Fantastické nebeské rezy - krok za krokom
Recept Fantastické nebeské rezy - krok za krokom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Lacusin Lacusin    ·   12.3.2021

Fantastické nebeské rezy - krok za krokom

Rezy s neodolateľným vanilkovým krémom a bielkovým cestom s čerešňami. Včera som išla domov z práce a keď som prechádzala trhom, pozerali na mňa krásne veľké čerešne, ktorým som neodolala a musela som si hrsť kúpiť. Vznikol z nich tento koláčik, ktorý je naozaj veľmi príjemný na chuť. Hoci maslové krémy nemám v obľube, tento žĺtkový krém bol lahodný a chutný. Skúste. Autor: Lacusin

Suroviny

Cesto:

4 ks
vajce
4 lyžice
kryštálový cukor
2 lyžice
olej
4 lyžice
voda
4 lyžice
polohrubá múka
1 lyžica
kakao
štipka
soľ

Bielková vrstva:

6 ks
bielok
220 g
kryštálový cukor
100 g
nasekané vlašské orechy
1 hrnček (200 ml)
čerešňa
1 hrnček (200 ml)
hladká múka

Krém:

6 ks
žĺtok
200 g
kryštálový cukor
300 ml
mlieko
1 bal.
vanilkový puding
3 bal.
vanilkový cukor
250 g
maslo

Glazúra:

160 g
čokoláda
20 g
maslo
50 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si formu na pečenie o veľkosti 25 x 35 cm, dno vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 stupňov a pripravíme cesto.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhej peny, postupne pridáme cukor a šľaháme, kým nedostaneme lesklú penu. Po jednom zašľaháme žĺtok, pridáme olej, vodu a nakoniec len vareškou primiešame múku zmiešanú s kakaom.
  3. Navrstvíme na plech a pečieme po dobu 15-20 minút. Kontrolujeme špáradlom - ak sa na špáradlo lepí cesto, ešte nie je upečené.
  4. Bielka vyšľaháme do tuhej peny, postupne pridáme cukor a vyšľaháme tuhý lesklý sneh, do ktorého nakoniec vareškou primiešame múku zmiešanú s nasekanými vlašskými orieškami a čerešňami. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 10-15 minút.
  5. Žĺtky vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme pudingový prášok a trochu mlieka. Vymiešame, aby sme nemali žiadnu hrudku. Zvyšné mlieko dáme variť na mierny oheň a keď máme mlieko ohriate, prilejeme za stáleho miešania žĺtkovú zmes. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
  6. Maslo vymiešame do peny, postupne po lyžiciach pridáme vychladnutý puding a vyšľaháme nadýchaný krém.
  7. Glazura: na mírném ohni rozpustila za stálého míchání čokoládu, přidáme máslo a smetanu. Mícháním spojíme.
  8. Když máme vše připraveno, můžeme koláč "poskládat". Na tmavé těsto naneseme krém, pěkně ho uhladíme, položíme Bílkové těsto a vrch polijeme čokoládovou glazurou. Necháme v chladničce stát minimálně 2 hodiny a pak ostrým horkým nožem nakrájíme na úhledné řezy.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár