NajRecept.sk Dezerty Koláče Famózny krémový zákusok
Famózny krémový zákusok
Recept Famózny krémový zákusok
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   13.3.2021

Famózny krémový zákusok

Obľúbený, chuťovo fantastický zákusok, vhodný na oslavy alebo len tak, ku kávičke.

Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
180 g
kryštálový cukor
200 g
polohrubá múka
1 lyžica
voda
2 lyžice
kakao

Na poliatie:

100 ml
mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Krém:

1/2 l
mlieko
100 g
kryštálový cukor
5 ks
žĺtok
5 lyžíc
hladká múka
200 g
maslo
100 g
práškový cukor

Vrch:

5 ks
bielok
200 g
kryštálový cukor
1/2 ks
citrón
2-3 lyžice
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si plech o veľkosti 30 x 32 cm, ktorý vymažeme olejom a vysypeme múkou.
  2. Múku zmiešame s kakaom a preosejeme cez sito. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne pridávame za stáleho mixovania kryštálový cukor a potom vodu. Následne pridáme žĺtky a nakoniec i kakao s múkou.
  3. Pripravené cesto navrstvíme na plech a dáme upiecť. Pečieme cca pol hodinu.
  4. Upečené cesto polejeme pripravenou zálievkou z mlieka, kryštálového a vanilkového cukru.
  5. Mlieko ohrejeme na ohni. V menšej miske vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme trochu teplého mlieka a následne túto hmotu vlejeme do horúceho mlieka. Pridáme múku a za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť.
  6. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme po lyžiciach vychladnutý krém. Krém navrstvíme na vychladnutý korpus a pekne uhladíme.
  7. Vrch:
    Do hrnca dáme 100 g cukru, pridáme vodu (2-3 lyžice) a varíme na miernom ohni - uvaríme sirup.%
  8. Bielky so zvyšným cukrom (100 g) vyšľaháme na tuhý sneh vo vodnom kúpeli a za stáleho mixovania tenkým prúdom prilievame horúci sirup. Sneh tak dostane krásny lesk. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, vodu a krátko zašľaháme.
  9. Sneh navrstvíme na žĺtkový krém a ozdobíme podľa vlastnej fantázie - nastrúhanou čokoládou, kakaom,... Pred podávaním necháme v chladničke vychladiť. Dobrú chuť! 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár