Babičkin mazanec
Na Veľkú noc nesmie mazanec chýbať na žiadnom stole. Ja mám recept od babičky, robievam ho každý rok a niekedy robievam aj z dvojitej dávky. Vyjdú mi 4 bochníčky. A verte či nie, nezostane ani jeden kúsok. Všetko sa zje. To je najväčšia radosť domácej gazdinky, keď nezostane ani jeden kúsok po jej snažení sa v kuchyni. Autor: Triniti
Pridal: Triniti, 13.3.2021
Kategorie: Mazanec, Veľká Noc, Sviatočné pečenie, Pečivo
SUROVINY
1/2 lyžičkysoľ
4 ksžĺtok
200 gkrupicový cukor
1 lyžičkacitrónová kôra
400 mlmlieko
200 gmaslo
100 ghrozienka
2 lyžicerum
60 gdroždie
1 bal.vanilkový cukor
1 kgpolohrubá múka
na posypaniemandle
na posypaniepráškový cukor
na potretievajce
- Klasicky pripravíme kvások. V troche teplého mlieka rozpustíme lyžičku cukru a pridáme droždie. Odložíme bokom.
- Zvyšné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na polovicu, vytvarujeme pekné bochníky a preložíme ich na papierom vyložený plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 15 minút.
- Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Nezabudnite bochníček ešte pomocou nožníc prestrihnúť do tvaru krížika.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 10 minút a potom teplotu znížime na 150 stupňov a dopečieme cca pol hodinku.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Babiččin mazanec.
KOMENTÁRE K RECEPTU