NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Mazanec Babičkin mazanec
Babičkin mazanec
Triniti    ·   13.3.2021

Babičkin mazanec

Na Veľkú noc nesmie mazanec chýbať na žiadnom stole. Ja mám recept od babičky, robievam ho každý rok a niekedy robievam aj z dvojitej dávky. Vyjdú mi 4 bochníčky. A verte či nie, nezostane ani jeden kúsok. Všetko sa zje. To je najväčšia radosť domácej gazdinky, keď nezostane ani jeden kúsok po jej snažení sa v kuchyni. Autor: Triniti

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny
1/2 lyžičky
soľ
4 ks
žĺtok
200 g
krupicový cukor
1 lyžička
citrónová kôra
400 ml
mlieko
200 g
maslo
100 g
hrozienka
2 lyžice
rum
60 g
droždie
1 bal.
vanilkový cukor
1 kg
polohrubá múka
na posypanie
mandle
na posypanie
práškový cukor
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Klasicky pripravíme kvások. V troche teplého mlieka rozpustíme lyžičku cukru a pridáme droždie. Odložíme bokom.
  2. Zvyšné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme na polovicu, vytvarujeme pekné bochníky a preložíme ich na papierom vyložený plech. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 15 minút.
  3. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Nezabudnite bochníček ešte pomocou nožníc prestrihnúť do tvaru krížika.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 10 minút a potom teplotu znížime na 150 stupňov a dopečieme cca pol hodinku.
  5. Pred podávaním pocukrujeme.

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov