Vianočka s mandľami

Recept Vianočka s mandľami
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vianočka s mandľami od smiley

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Na cesto:

250 mlmlieka
80 gpráškový cukor
30 gdroždie
400 gpolohrubá múka
100 ghladká múka
1 vrecúškovanilkový puding
1 ksvajce
1 bal.vanilkový cukor
podľa chutisoľ
80 ghera
100 ghrozienka

Na potretie / posypanie:

50 gmandle
1 ksvajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do mlieka vsypeme asi lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Pridáme trochu múky a v teple necháme vzísť kvások. Zvyšnú múku preosejeme s pudingovým práškom aj zvyšným práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, soľ, heru, vajcia a kvások. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
  2. Do vykysnutého cesta zapracujeme hrozienka. Cesto rozdelíme cca na 8 kúskov a z každého urobíme bochník. Bochníky necháme ešte chvíľu kysnúť. Z bochníkov vyvaľkáme 5 rovnako silných, dlhých prameňov a 3 menšie (na maličkú vianočku). Z 3 menších prameňov upletieme malý vrkoč.
  3. Z väčších 3 prameňov urobíme tiež vrkoč a zvyšné 2 pramene zapletieme spolu, ktoré umiestnime na vrch väčšieho vrkoča. Aby sa nám vianočka nerozpadla, spevníme ju špajľami a necháme ešte cca 20 minút kysnúť na plechu. Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Pečieme pri 190° C asi 10 minút, potom na 180° C cca 35 minút (menší vrkôčik kratšiu dobu). Ak nám vianočka rýchlo tmavne, prikryjeme ju alobalom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť