NajRecept.sk Prílohy Knedle Parená knedľa Sladké kysnuté knedle - jahodové, čerešňové a marhuľové
Sladké kysnuté knedle - jahodové, čerešňové a marhuľové
Recept Sladké kysnuté knedle - jahodové, čerešňové a marhuľové
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   11.3.2024

Sladké kysnuté knedle - jahodové, čerešňové a marhuľové

Nielen z tvarohového cesta alebo z detskej krupice sú knedličky fantastické. Ja robievam aj klasické kysnuté, sú vynikajúce a nerobím ich nad parou, ale tiež ich hádžem do vriacej vody. Plním ich čímkoľvek, čo mám práve doma k dispozícii. Dnes to bolo s jahodami, čerešňami a marhuľami. Ale už som plnila aj čučoriedkami, slivkami :)

30 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
polohrubá múka + na poprášenie dosky
20 g
droždie
1 lyžička
krupicový cukor
250 ml
vlažné mlieko
1 ks
vajce
štipka
soľ
podľa chuti
ovocie
kto má čo rád
tvaroh, maslo, puding, škorica
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Múku preosejte do misy, urobte jamku a do nej rozdrobte droždie, pridajte cukor a polovicu vlažného mlieka. Počas desiatich minút by mal vzísť kvások.
  2. Potom pridajte zvyšné mlieko, vajcia a soľ a spracujte na tuhšie nelepivé cesto. Nechajte na teplom mieste hodinu kysnúť.
  3. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na centimeter hrubý plát a radlom na pizzu z neho vykrájajte štvorce o veľkosti 8×8 centimetrov. Do každého zabaľte jednu jahodu (vykôstkované čerešne, marhule alebo čučoriedky) a vytvarujte knedľu.
  4. Dajte variť veľký hrniec ľahko osolenej vody. Knedle vhadzujte do vriacej vody. Varte ich asi osem minút, až vyplávajú. Po uvarení ich prepichnite vidličkou, aby vyšla para von a knedle zostali nadýchané.
  5. Podávame s rozšľahaným tvarohom s cukrom a rozvarenými jahodami alebo so strúhaným tvarohom, prepusteným maslom a škoricou ... ako kto má rád.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár