NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom
Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom
Recept Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Romča Važa Romča Važa    ·   11.4.2024

Majolkové koláče s tvarohom a lekvárom

Sú výborné. Celé roky som robila a stále robím koláče podľa babičky a boli a sú vynikajúce. Skúsila som zmenu s majolkou a je to zase iná chuť, vláčne a nadýchané. Jednoducho trochu iné, ale výborné sú s majolkou aj bez nej. Niekedy dávam do cesta aj kúsok masti ako babička. Autor: Romča V.

95 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
2 štipky
soľ
30 g
čerstvé droždie
20 g
cukor
1 bal.
vanilkový cukor
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
1 lyžička
citrónová kôra
125 ml
vlažné mlieko
100 ml
olej
50 g
majolka

Tvarohová náplň:

500 g
tvaroh
2 ks
vajce (sneh z 3 bielkov)
1 lyžica
vanilkový puding v prášku
trochu
citrónová kôra
podľa chuti
cukor
1 pohár
slivkový lekvár

Mrvenička:

asi tak 40 g
zmäknuté maslo
rovnaké množstvo
cukor
50 g
polohrubá múka

Na potretie pred pečením:

1 ks
rozšľahané vajce

Na potretie po upečení:

asi 30 g
rozpustené vlažné maslo
2 - 3 lyžice
rum
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Múku preosejeme do misy, ale jednu tretinu si dáme bokom (tú potom postupne prisypávame, keď cesto prepracovávame) a zmiešame so soľou, doprostred urobíme jamku a nadrobíme do nej droždie, málinko pocukrujeme a trošku polejeme vlažným mliekom. Počkáme až kvások vzíde.
  2. Potom pridáme ostatné suroviny a prepracujeme cesto, pracujeme tak dlho, pokiaľ sa cesto nelepí na misu.
  3. Môžeme použiť aj robot, ale ja to radšej robím ručne. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, cesto má zdvojnásobiť svoj objem, takže to trvá tak hodinu.
  4. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú náplň: Tvaroh v mise dobre premiešame dohladka s cukrom, s 2 žĺtkami, citrónovou kôrou a pudingovým práškom. Nakoniec vmiešame sneh z 3 bielkov.
    (1 bielok nám zostal z cesta).
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na mierne pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na rovnako veľké diely, na 20 - 25 kusov, podľa toho ako veľké koláčiky chcete mať.
  6. Z dielikov urobíme placky, dáme na ne tvaroh a zabalíme do guľôčky, spojom kladieme koláčiky na 2 plechy s papierom na pečenie. Medzi koláčiky si necháme medzery, trochu narastú. Malinko dlaňou koláčiky stlačíme a doprostred urobíme jamku. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a do jamky vložíme lyžičku lekváru.
  7. Z mäkkého masla, múky a cukru urobíme rukami posýpku a koláčiky posypeme.
    Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 st. a po piatich minútach pečenia stiahneme na 180 st. Pečieme dozlatista. To je tak asi 20-30 minút podľa typu rúry, to si treba postrážiť.
  8. Hotové koláčiky hneď po vytiahnutí z rúry, ešte horúce potrieme rozpusteným maslom s rumom.
    Koláče cukrujeme až úplne vychladnú, inak by na nich cukor zvlhol.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár