NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Kysnuté šišky zo zemiakového cesta
Kysnuté šišky zo zemiakového cesta
Recept Kysnuté šišky zo zemiakového cesta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Marta Mlyn    ·   3.2.2024

Kysnuté šišky zo zemiakového cesta

Klasika je klasika. Ak šišky, tak u nás doma jedine zo zemiakového kysnutého cesta. Zemiaky uvaríme, nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ich k múke, kvásku a k ostatným surovinám. Sú krehké, jemné a počas vyprážania nepijú olej z panvice, takže v konečnom dôsledku nie sú vôbec mastné ako klasické kysnuté. Určite vyskúšajte, nemáte čo stratiť. Autor: Marta

Suroviny
500 g
hladká múka
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
200 ml
mlieko
20 g
droždie
160 g
uvarené zemiaky v šupke
1 lyžica
práškový cukor
1/2 lyžičky
soľ
2 lyžice
rozpustené maslo
50 ml
rum
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do misky dáme múku, soľ, nastrúhané vychladnuté zemiaky, vajíčko, žĺtok a rozpustené maslo a rum.
  2. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie. Vypracujeme cesto. Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho asi na hrúbku 1 cm a za pomoci pohárika vykrojíme kolieska.
  3. Vykrájané necháme na doske vykysnúť asi 1 hodinu.
  4. V hlbšej panvici zahrejeme olej. Vykysnuté šišky vrchnou stranou hodíme do oleja a prikryjeme. Na chvíľku odkryjeme, otočíme a už neprikrývame.
  5. Vyprážané vyberieme na tácku s papierovým obrúskom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár