Kulajda - jedna z našich obľúbených

Pridal: rebeka, 28.10.2020
Kategorie: Húbová a šampiňónová polievka, Kulajda, Husté polievky, Najlepšie polievky, Obed, Hlavné jedlo, Polievky, Čásť dňa
Najlepšia polievka, ktorou nikoho určite neurazíte. So zemiakmi, hubami, s kôprom a s veľmi dobrou, intenzívne smotanovou chuťou. Ak robievam túto polievku, druhé jedlo nám netreba. To radšej navarte z dvojnásobnej dávky. Máme to veľmi radi. Iba s chrumkavým čerstvým chlebom. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Pridal: rebeka, 28.10.2020
Kategorie: Húbová a šampiňónová polievka, Kulajda, Husté polievky, Najlepšie polievky, Obed, Hlavné jedlo, Polievky, Čásť dňa
SUROVINY
2 hrstesušené huby
5 kszemiak
zväzokčerstvý kôpor
3 ksbobkový list
5 guličieknové korenie
2 lyžiceocot
1 lyžicakrupicový cukor
podľa chutisoľ
podľa chutikorenie
1000 mlzeleninový vývar
250 mlsmotana na šľahanie
4 ksvajce
3 lyžicemaslo
2 lyžiceolej
2 lyžicehladká múka
- Huby namočíme do studenej vody (najmenej na hodinu, ideálnych cez noc).
- V hrnci rozpálime maslo s olejom, pridáme múku a vymiešame svetlú zápražku. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme vodu z húb, na väčšie kocky pokrájané zemiaky, nadrobno pokrájané huby, bobkový list a nové korenie, osolíme, okoreníme a varíme domäkka.
- Do smotany dáme 3 lyžice horúcej polievky a premiešame.
- Nalejeme do hrnca, dochutíme octom a cukrom, prípadne dosolíme.
- Pridáme nasekaný kôpor a do tanierov pridáme vajce, buď natvrdo, alebo ako stratené.
Môj blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kulajda - jedna z našich oblíbených.
KOMENTÁRE K RECEPTU