Krehký tvarohový koláč

Recept Krehký tvarohový koláč

Pridal: NajLucka, 15.9.2020

Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky, Tvarohový koláč

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Kysnuté koláče sú fajn, ale ja ich mám rada väčšinou len v deň upečenia. Druhý deň sa mi zdajú suché a dusivé :) výnimkou sú iba malé svadobné koláčiky. Ale možno to bude aj tým, že to s kysnutým cestom proste veľmi neviem.

FOTKA OD VÁS

Pridal: NajLucka, 15.9.2020

Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky, Tvarohový koláč

SUROVINY

Na cesto budete potrebovať:

300 ghladká múka
1/2 bal.prášok do pečiva
100 gpráškový cukor
150 gmaslo alebo rastlinný tuk
1 ksvajce

Na náplň si pripravte:

500 gmäkký tvaroh v kocke (nie vo vaničke)
2 ksvajce
2 lyžicevanilkový cukor
150 gkrupicový cukor
citrónová kôra alebo citrónový olej
2 lyžicevanilkový puding

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Recept je na formu s priemerom 30 cm, ale pretože tak veľkú nemám, cesto som rozdelila do formy 24 cm a dvoch malých tartaletiek.
  2. Krehké cesto si môžete pripraviť klasickým spôsobom, kedy všetko naraz spracujete do pevného cesta. Ja som si teraz obľúbila trochu iný postup, kedy najskôr zmäknuté maslo vyšľahám s cukrom a vajcom, potom pridám preosiatu múku s práškom do pečiva. Ľahko prešľahám na posýpku a potom rukami rýchlo spracujem na vláčne cesto. V oboch prípadoch cesto zabaľte do fólie a nechajte asi hodinu odležať v chladničke.
  3. Tvaroh vyšľahajte so žĺtkami, obomi cukrami, citrónom a pudinkovým práškom. Bielky vyšľahajte do tuha a vmiešajte do tvarohu.
  4. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Koláčovú formu vymažte a vysypte hrubou múkou. Ak použijete formu s nepriľnavým povrchom, vymazávať nemusíte.
    Dve tretiny cesta rozvaľkajte na okrúhly plát a vyložte ním koláčovú formu. Upravte okraje a vlejte tvarohovú náplň. Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkajte slabé prúžky a položte do mriežky na náplň. Dajte piecť na 40-50 minút do vyhriatej rúry. Pokiaľ Vám koláč začína pri pečení veľa hnednúť, znížte trochu teplotu, prípadne môžete povrch prikryť papierom na pečenie alebo alobalom.
  5. Koláč nechajte vychladnúť vo forme a uložte na niekoľko hodín do chladu, aby sa rozležal. Pred podávaním pocukrujte.

Zdroj: Víkendové pečení

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť