NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Krehký tvarohový koláč
Krehký tvarohový koláč
Recept Krehký tvarohový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   15.9.2020

Krehký tvarohový koláč

Kysnuté koláče sú fajn, ale ja ich mám rada väčšinou len v deň upečenia. Druhý deň sa mi zdajú suché a dusivé :) výnimkou sú iba malé svadobné koláčiky. Ale možno to bude aj tým, že to s kysnutým cestom proste veľmi neviem.

Suroviny

Na cesto budete potrebovať:

300 g
hladká múka
1/2 bal.
prášok do pečiva
100 g
práškový cukor
150 g
maslo alebo rastlinný tuk
1 ks
vajce

Na náplň si pripravte:

500 g
mäkký tvaroh v kocke (nie vo vaničke)
2 ks
vajce
2 lyžice
vanilkový cukor
150 g
krupicový cukor
citrónová kôra alebo citrónový olej
2 lyžice
vanilkový puding
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Recept je na formu s priemerom 30 cm, ale pretože tak veľkú nemám, cesto som rozdelila do formy 24 cm a dvoch malých tartaletiek.
  2. Krehké cesto si môžete pripraviť klasickým spôsobom, kedy všetko naraz spracujete do pevného cesta. Ja som si teraz obľúbila trochu iný postup, kedy najskôr zmäknuté maslo vyšľahám s cukrom a vajcom, potom pridám preosiatu múku s práškom do pečiva. Ľahko prešľahám na posýpku a potom rukami rýchlo spracujem na vláčne cesto. V oboch prípadoch cesto zabaľte do fólie a nechajte asi hodinu odležať v chladničke.
  3. Tvaroh vyšľahajte so žĺtkami, obomi cukrami, citrónom a pudinkovým práškom. Bielky vyšľahajte do tuha a vmiešajte do tvarohu.
  4. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Koláčovú formu vymažte a vysypte hrubou múkou. Ak použijete formu s nepriľnavým povrchom, vymazávať nemusíte.
    Dve tretiny cesta rozvaľkajte na okrúhly plát a vyložte ním koláčovú formu. Upravte okraje a vlejte tvarohovú náplň. Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkajte slabé prúžky a položte do mriežky na náplň. Dajte piecť na 40-50 minút do vyhriatej rúry. Pokiaľ Vám koláč začína pri pečení veľa hnednúť, znížte trochu teplotu, prípadne môžete povrch prikryť papierom na pečenie alebo alobalom.
  5. Koláč nechajte vychladnúť vo forme a uložte na niekoľko hodín do chladu, aby sa rozležal. Pred podávaním pocukrujte.

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár