Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Recept Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Populárne jedlo môjho detstva. Hoci som už "veľká", stále ho mám rada... Takto robila dukátové buchty moja mamina a ja som jej recept vďačne zdedila. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

500 gpolohrubá múka
100 mlolej
cca 300 mlmlieko
2 lyžicecukor
1 ksvajce
štipkasoľ
20 gdroždie

Krém:

2 litremlieko
3 bal.Zlatý klas
3 ksžĺtok
podľa chutirum
100 gkryštálový cukor
1 bal.vanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Cesto: Ja cesto na buchtičky robievam v domácej pekárni, najskôr dám všetko tekuté, potom sypké a navrch dám droždie. Mlieko dávam bežne napoly s vodou alebo dávam rastlinné mlieko. Ak budete robiť cesto ručne, urobte si najprv kvások zo 100ml vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia a vypracujte si vláčne nelepivé cesto. Cesto nechám dobre vykysnúť a potom ho preložím na pomúčenú dosku.
  2. Rozvaľkáme (nie príliš tenko) a vykrajovačom vykrajujeme malé buchtičky. Buchtičky ukladám husto k sebe na pomastený plech a každú dobre ponatieram olejom zo všetkých strán, aby sa nezlepili k sebe. Keď je plech plný, buchtičky dobre ponatieram olejom, nechám ich ešte na plechu asi 30 - 40 min. podkysnúť a potom ich upečiem. Okrajky cesta, ktoré zostanú po vykrajovaní buchtičiek, znova spracujem, nechám podkysnúť a znova z neho vykrajujte malé buchtičky, ktoré upečiem v menšom pekáčiku. Ja som piekla na 180° asi 25 min. (Riaďte sa svojou rúrou - každá rúra pečie inak). Teplé buchtičky prelejeme na tanieri horúcim pudingom.
  3. Krém: V troche studeného mlieka (asi 300ml) rozmiešame do hladka vanilkové pudingy alebo Zlatý klas. V hrnci, v ktorom budem variť krém, si vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne, za stáleho miešania prilejeme do žĺtkov zvyšné mlieko a pomaly privediem do varu. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania vlejem vanilkový puding (rozmiešaný v studenom mlieku) a uvarím redší puding. Do horúceho pudingu zamiešať trochu rumu na prevoňanie (nie je nutné).
  4. Poznámka: Ak z nejakého dôvodu nemôžete alebo nechcete mlieko, môžete mlieko v recepte nahradiť rastlinným mliekom (krém na foto je uvarený z mlieka bez laktózy). Buchty, ktoré nezjeme, dám zamraziť. V čase núdze, keď nestíham variť, buchty vyberiem, zahrejte a uvarím k nim čerstvý krém.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť