NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Dukátové buchtičky Ako pripraviť vynikajúce univerzálne kysnuté cesto, z ktorého pripravujem buchty pečené, parené aj dukátové.
Ako pripraviť vynikajúce univerzálne kysnuté cesto, z ktorého pripravujem buchty pečené, parené aj dukátové.
Recept Ako pripraviť vynikajúce univerzálne kysnuté cesto, z ktorého pripravujem buchty pečené, parené aj dukátové.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Triniti Triniti    ·   13.2.2024

Ako pripraviť vynikajúce univerzálne kysnuté cesto, z ktorého pripravujem buchty pečené, parené aj dukátové.

Na internete sa nájde množstvo receptov na dokonalé kysnuté cesto vhodné ako pre slané, tak aj pre sladké pekárske výrobky. Osobne som sa pre sladké pečivo vždy spoliehala na jeden overený recept, ktorý zahŕňa použitie mlieka a výhradne čerstvého droždia. Mlieko robí cesto niekoľko dní jemným. Popíšem, ako si pripravujem univerzálne kysnuté cesto, z ktorého tvorím rôzne druhy sladkého pečiva, ako sú napríklad pečené buchty, buchty na pare alebo dukátové buchtičky.

25 min
Čas prípravy
Suroviny
1 kg
polohrubá múka
500 ml
mlieko
125 g
maslo
1 ks
vajce
3 lyžice
kryštálový cukor
štipka
soľ

Kvások:

1 kocka
droždie
250 ml
mlieko
2 lyžice
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Začneme prípravou kvásku. Mlieko mierne ohrejeme, vmiešame doň cukor a droždie a necháme na teplom mieste asi 10 minút vzísť.
  2. Medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie na cesto, ktoré zmiešame do veľkej misy. Do zmesi potom zapracujeme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré sa samo odlepí od okrajov misy. Toto cesto potom prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Po vykysnutí je cesto pripravené na ďalšie spracovanie.
  3. Z tohto univerzálneho cesta obvykle tvorím dukátové buchtičky, rôzne druhy kysnutých koláčov a tradičné buchty, ktoré plním marmeládou, orechmi, nutellou, makom alebo tvarohom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár